3 egyszerű módszer a fenntartható divat alkalmazására
Divat

3 egyszerű módszer a fenntartható divat alkalmazására

 

 

A divat része a kultúrának, a művészetnek, a gazdaságnak. A fenntartható alapanyagok és a megújuló energiák, valamint az ökológiai jólét és a tisztességes munkaügyi gyakorlat és etikus kereskedelem egyre inkább új üzleti modellek felé mozdítja el a divatopart.

 

Legyen ez a folyamat akár gyors, akár lassú, akár a mi életünkben megvalósuló, akár generációkon átívelő folyamat, a fenntartható divat hívei egy jobb világért küzdenek. A motiváció tiszta és egyértelmű.

 

A fenntarthatóságra történő áttérés rendkívül szükséges. Az előttünk álló kihívások és nehézségek, amelyeket a bolygó védelméért teszünk nagyon nagy erőfeszítéseket igényel tőlünk. A szeméttelepek, az óceánok teleszemetelése különböző műanyag hulladékokkal és a természetes élővilág piszítása és szennyezése az elmúlt időszakban olyan méreteket öltött, amely már nem tűr halasztást.

 

Gyakran érvelnek azzal, hogy a környezetszennyezés egy szükséges rossz. Azonban az igazság ezzel szemben az, hogy az elmúlt évtizedekben kialakult fenntarthatatlan fejlődés, csak egy nagyon kicsi szűk, gazdasági vezetői réteg eszméletlen és elképzelhetetlen vagyonfelhalmozásához szükséges.

 

Amig a különböző szabályozói szervek törvényeket hoznak arra, hogy hogyan lehet egy fenntarthatóbb iparágat felépíteni és működtetni, ne csüggedjünk el és nézzük meg azt, hogy mik azok a dolgok, amelyeket már a mai napon megtehetünk azért, hogy segítsük a divatipar elmozdulását a fenntartható divat felé.
3 egyszerű módszer a fenntartható divat alkalmazására

 

Kerüld ki az impulzusvásárlást

3 egyszerű módszer a fenntartható divat alkalmazására
3 egyszerű módszer a fenntartható divat alkalmazására

Legyél akár nagyon gazdag, közepesen jómódú, átlagos keresetű, zajlik egy nagy harc azért, hogy a különböző vállalatok megszerezzék a pénztárcádban található összeget. Különböző módszerek állnak a rendelkezésükre.

 

Az egyik ilyen módszer az impulzusvásárlás. Amely arról szól, hogy apró trükkökkel rávesznek arra, hogy megvásároljál olyan dolgokat, amelyekre igazából nincsen szükséged, amelyeknek a vásárlását nem tervezted, de mégis egy pillanatnyi jó érzést vált ki belőled.

 

Ha engedelmeskedsz az impulzusvásárlásnak, akkor annak az lesz az eredménye, hogy a ruhatárad tele lesz olyan darabokkal, amelyek igazán nem fontosak a számodra. Igazából nem szereted őket és igazából nincs is szükséged rájuk.

 

Ha sikerül kialakítanod a saját stílusodat, sikerülhet átvenni az uralmat a ruhaszekrényed felett. Felépíthetsz egy olyan kapszulagardróbot, amelyben olyan darabok találhatóak, amelyek mind tökéletesen fejezik ki a saját személyes stílusodat.

 

Uralmad lesz a kereskedelmi folyamatok felett, hiszen pontosan tudod majd, hogy mikor milyen darabokkal kell bővítened. Eljött az ideje annak, hogy ne a reklámok határozzák meg azt, hogy te ki vagy, helyette például a dopamin öltözködés szabályainak elsajátításával te magad legyél az, aki a jó hangulatodat befolyásolja, megteremti és fenntartja.
3 egyszerű módszer a fenntartható divat alkalmazására

Add meg magadnak a szükséges időt
Ha saját magad határozod meg azt az időt, amelyet a gondolkodásra szánsz, akkor lényegében megvalósítottad az impulzusvásárlás teljes ellentétét. Ha valamit meglátsz, ami tetszik neked és szeretnéd megvenni, akkor adj magadnak egy kis gondolkodási időt.

 

Egy hét gondolkodási idő alatt át kell tekintened, hogy a meglévő gardróbodban megtalálható elemekkel mennyire tudod kombinálni, hogy a saját személyes stílusoddal mennyire van összhangban, hogy mi az, amit ki szeretnél fejezni a megvásárolni kívánt termékkel?

 

Érdemes átgondolni azt is, hogy már egyébként van-e a ruhaszekrényedben olyan darab, amelyik már elvégzi azt a munkát, amit az új, megvásárolni tervezett terméknek szánsz? Van idő arra is, hogy utána járj annak, hogy kitől vásárolj. Elképzelhető, hogy az adott darabot máshol is be tudod szerezni?

 

Így lesz időd arra is, hogy lefusd a fenntarthatósági elvekkel kapcsolatos köröket. A megvásárolni kívánt termék milyen alapanyagok felhasználásával, milyen gyártási módszerekkel készült? Etikus kereskedelem szabályai szerint került a polcra? Tisztességesen megfizetett munkavállalók készítették?

 

A fenti kérdések átgondolásával már biztosan jobb döntést hozol majd.
Találd meg a zseniális embereket
Amikor elkezd az ember tudatos vásárlóvá válni és elhatározza magában, hogy alkalmazni fogja a fenntartható divat elveit, akkor úgy érezheti, hogy a lehetőségei egyre inkább szűkülnek. Eljött az ideje annak, hogy növeld a lehetőségeid számát.

 

Keress a lakóhelyedhez közel alapított és működtetett fenntartható divatmárkákat. Teljesen biztos az, hogy a kicsi, feltörekvő divatmárkák nem rendelkeznek akkora költségvetéssel, hogy mindenki információval rendelkezzen a működésükről.

 

Kis kutatómunkával azonban információgazdag lehetsz és egyáltalán nem fogod úgy gondolni, hogy szűkek a lehetőségeid. A fenntarthatóság elveihez hozzátartozik a ruhák élettartamának megnövelése. Első lépésben elsajátítod a ruhajavítás művészetét. Idővel a komolyabb kihívásokkal járó kézimunkák is kedvedre lehetnek. Egyszer pedig azon kapod magad, hogy saját magad szeretnéd elkészíteni a ruhádat.

 
 

3 egyszerű módszer a fenntartható divat alkalmazására
3 egyszerű módszer a fenntartható divat alkalmazására

 

 

 

Nagyszerű dolog blogot írni.