A fenntartható divat az élre tör
Divat

A fenntartható divat az élre tör
 

 

A fenntartható divatot mindannyian, ahányan vagyunk annyiféleképpen képzeljük el és ez teljesen jól van így. Nagyon sokan vagyunk, akik a fenntarthatóságot fontos értékként tartjuk a szemünk előtt. Most amikor minden egyre jobban drágul, felmerül a kérdés, hogy hogyan tudunk tenni az értékeinkért?

 

Számos tanulmány és tudományos kutatást végeztek az elmúlt időszakban és arra a megállapításra jutottak, hogy a fenntarthatóság már nem csak afféle szélesőséges hóbort, de kulcsfontosságú szemponttá változott, amelyet sokan preferálnak ruhavásárlás során.
Azonban most, amikor minden hihetetlen gyorsasággal drágul, hogyan lehet figyelni a fenntarthatóságra? Félő, hogy az elkövetkező években egy olyan világba érkezünk, amikor egyetlen fontos szempont az lesz, hogy minél olcsóbban meg tudjuk vásárolni az adott terméket?

 

Ha kevesebb lesz az elkölthető pénzünk, a ruhavásárlásra is kevesebb pénzt tudunk fordítani. Ha kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk, akkor könnyebben meghozhatjuk azt a döntést, hogy az olcsó fast fashion ruhákat vásároljuk meg?

 

Egy pénzügyi szolgáltató vállalat előrejelzése szerint Európában a divatmárkák 15-20 százalékkal drágábbak lesznek. Ez már egy olyan változás, amit érzékelni fognak a vásárlók is, elképzelhető, hogy csökkenni fog a vásárlási kedv.

 

A Deutsche Bank elemzői arról nyilatkoztak, hogy ahhoz, hogy ne csökkenjen a vásárlói kedv, az áremelkedést a divatmárkáknak 10 százalék fölé nem szabadna engedniük.

 

 

 

Jó lenne, ha a tudatos fogyasztás és a ruhák tisztelete a részünkké válna
 

A használtruha kereskedelem, már nem azt jelenti, mint régen

Az egyik nagyszerű megoldás lehet erre a problémára, hogy ha nem új ruhát, kiegészítőt szeretnénk megvásárolni. A fenntarthatóság egyik legfontosabb alapvetése, hogy mindent, amit csak lehet javítsunk meg vagy alakítsunk át.

 

Ha lehetőségünk van rá, szerezzük be másodkézből a szükséges alapdarabokat. Ha ezt tesszük, akkor a pénzmegtakarítás területén is előre lépünk. Ha másodkézből vásároljuk meg a ruhákat, akkor választhatunk a használt ruha üzletek között és akár online is beszerezhetjük az értékesebb darabokat.

 

Korábban a használtruháknak a megítélése teljesen más, negatív előjelű volt. Napjainkban a dolgok megváltoztak. Már egyáltalán nem negatív előjellel gondolunk rá. Sokkal inkább a megtakarítás és a fenntarthatóság egyik legtökéletesebb módjára.

 

A használtruha vásárlás segít a természeti erőforrásaink megőrzésében. Sokkal több, mint egy új trend. A fenntartható divatmozgalmak része lett, amely megváltoztatja az iparágat. A ruhafogyasztás egy tudatosabb módja.
Egyre inkább előtérbe kerül a tudatosság

A tudatosság a pénzbeosztás szempontjából is nagyon fontos dolog, azonban a fenntarthatóság szempontjából is egy rendkívül meghatározó tényező.

 

Nem mindegy az, hogy milyen gyakran és milyen sokat költünk ruhákra. Ez azonban egy újfajta nyomást is gyakorol ránk. A mindennapjainkban a stresszt erősítheti és bizonyos értelemben megszállottá is tehet minket, hogy ha életünk minden területén a fenntarthatóság elveit szeretnénk érvényesíteni.

 

Nagyon sok dologra kell majd figyelnünk, amelyeket végül lehetetlen lesz betartanunk. Amikor pedig kényszerből megszegünk egy fenntarthatósági szabályt, akkor utána hosszú lelkiismeretfurdalással nézünk szembe.

 

A legjobb az, hogy ha a szektás jellegű gondolkodást messzire elkerüljük. Fogunk olyan dolgokat is csinálni, amelyek olykor ellenkeznek a fenntarthatósággal. Azonban nem a hibáink miatt fogjuk kárhoztatni magunkat, sokkal inkább a megtett lépéseket és az elért eredményeink miatt leszünk büszkék saját magunkra.
A Vintage győzelme

Nagyon könnyű olyan ruhadarabot találni, amely múlttal rendelkezik, ha tudjuk azt, hogy hol keressük őket. A vintage ruhák már nagyon régóta a figyelem középpontjába kerültek. A vintage ruhákat azok az emberek kedvelik, akik szeretnek egyedi darabokat viselni.

 

A vintage ruha vásárlásával meghosszabbítjuk egy adott ruhadarab élettartamát. Ezzel hozzájárulunk ahhoz is, hogy csökkentsük a hulladéklerakóba kerülő ruhák számát. Magunkhoz ragadjuk a hatalmat, hiszen kilépünk a reklámok és az ipar által diktált tempóból és saját magunk határozzuk meg, hogy mi az, ami jó az öltözködésben.

 

A vintage üzletben történő vásárlás tehát hozzásegít a környezetvédelemhez, ezzel a szokással pénzt takarítunk meg, miközben kifejezzük azt, hogy az öltözködésünket a saját stílusunknak és a saját igényeinknek rendeljük alá. Nem leszünk többé olyan emberek, akik szoronganak, mert nem tudnak megvásárolni gigászi árfolyamon divatmárkákat.

 

Sokkal inkább a divatmárkák lesznek azok, akiknek versenyt kell futniuk a fogyasztóik kegyeiért és bizonyítaniuk azt, hogy környezetbarát módon működnek és állítják elő a termékeiket.
Pre-Loved Fashion mozgalom

Teljesen mindegy, hogy a bolygót akarjuk megmenteni, vagy csak a saját pénztárcánkba akarunk megmenteni egy kis pénzt és inkább fontosabb célokra fordítani, mint egy-egy ruhadarabért kisebb vagyonokat fizetni egy nagy divatmárkának, a ruhavásárlók a másodkéz piac felé fordulnak.

 

A fast fashion alternatíváinak megtalálása, a bolygó megmentése, de legalábbis egy környezettudatosabb ipar megteremtése céljából a fiatalabb generáció már jóval aktívabban gyakorolja a tudatosságot a ruhavásárlás során.
Kialakult a Pre-Loved Fashion, amely nagyon pontosan megmutatja, hogy a 30 éves kor alatti fogyasztók egy határozott és megváltozott gondolkodásmóddal vásárolnak. Ez az érdekes jelenség nem csak valami új hóbort, ifjúsági mozgalom. Ami igazán fontos, hogy az új gondolkodásmód, megváltoztatja az egész világot, iparágakat.

 

Egymás után jelentik be a nagy ipari szereplők, hogy tesztelni fogják újonnan létrehozott használt ruha programjukat. Az Ikea szintén használt bútor értékesítésére irányuló programot fejleszt.

 

A világjárvány csak felgyorsította a tudatosabb fogyasztás felé irányuló, de már egyébként is meglévő és egyre inkább növekvő mozgalmakat. Az előrejelzések szerint a viszonteladási piac 2029-re nagyobb lesz, mint a fast fashion.

 

A PRE-LOVED FASHION azt jelenti, hogy az eladásra kínált tárgyat, valaki az eladás előtt már szerette. Amikor a fogalmat megpróbáljuk értelmezni, akkor hajlamosak vagyunk gyorsan bedobni, a használtárú kereskedés kategóriába.
Azonban sokkal többről van szó. Használtárú kereskedés létezik, mióta létezik a kereskedelem. A pre-loved egy teljesen új kultúra, egy teljesen új mozgalom, ahol ha az eladó nem hiszi el, hogy valaki továbbra is szeretni és mélyen tisztelni fogja az eladásra kínált árut, illetve hasznot szerez a termékből, akkor nem adhatja el. Ha tetszett és szeretnél még olvasni minket, iratkozz fel a Google News csatornánkra, hogy ne maradj le az újdonságokról és kedveld Facebook oldalunkat.

 
Nagyszerű dolog blogot írni.