Divat cikkek

A királynő meghalt. Éljen a király!

1901-ben, amikor Viktória királynő meghalt és fia Edward lett a király akkor mondták ki utoljára ezt a mondatot, egészen addig, amíg 2022. szeptember 8-án a Buckingham-palota bejelentette, hogy II. Erzsébet királynő meghalt és a walesi herceg, immár III. Károly király.

A kifejezés megerősíti egy uralkodó halálát és egy másik király trónra lépését. Ma az egész világ, a sajtó és a popkultúra a 121 évvel ezelőtti kifejezésre figyel. Bizonyos kulturális értelemben az évszázadok váltakozását nem a matematikai évekhez kötjük.

Azt mondjuk, hogy a huszadik század nem 1900. január 1-jén kezdődött el, de az első világháború kitörésétől kezdődően beszélünk a történelmi huszadik századról. Ebben az értelemben, történelmi értelemben a huszadik század befejeződhet, 1989-1990-ben a hidegháború végével.

Befejeződhet azonban 2001. szeptember 11-vel, amikor az ikertornyok összeomlása egy egész világot összedöntött és befejeződhet 2022. szeptember 8-án egy igazán nagy brit uralkodó halálával. A történelem fogja eldönteni ezt a kérdést.

A középkorban, amikor az utódlás konkrétan háborúskodáshoz vezetett fontos volt, hogy egy uralkodó halála után a békés és egyértelmű tovább haladási rendszert kidolgozni. Ma már nem a trónért vívott belháborúk kitörése miatt szükséges az utódlás kérdését gyorsan intézni. A monarchiában a királynak nincsen kormányzói szerepköre.

Egy felmérés pedig azt mutatta ki, hogy a fiatal generáció körében a monarchia támogatottsága drámai mélyponton található. A gyors nyilatkozatra így a mai napokban is szükség volt.

II. Erzsébet királynő halálát követően III. Károly felesküszik, majd utána bejárja az országot, beleértve Skóciát és Észak-Írországot.

A temetésre igen nagy valószínűséggel 10 nappal a halál után kerül sor. Erzsébet királynőt férje Fülöp herceg mellett fogják eltemetni a windsori kastélyban.

 

 

A királynőt másfél év várakozás után koronázták meg 1953 júniusában. A koronázás után Károly felesége Kamilla királynő lesz. Ők ketten a Nemzetközösség vezetőjeként és a hit védelmezőjeként folytatják életüket, ahogyan a brit uralkodók tették.

 

Sebastiandoe5, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

 

A királynő meghalt. Éljen a király! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagyszerű dolog blogot írni.