Divat,  Divat cikkek,  Luxus,  művészet

A nagy francia divatházak

A nagy francia divatházak

A nagy francia divatházak

 

A nagy francia divatházak – Franciaországban a divat a gazdaság fontos része, ezért az ország társadalmi életében és kultúrájában is fontos téma a franciaországi divat. A XV. században vált kiemelkedővé a divat Franciaországban. Jean-Baptiste Colbert, a királyi pénzügyminiszter azt mondta: „A divat Franciaország számára az, ami Peru aranybányái Spanyolországnak…”

A divat gazdag iparággá robbant, export és helyi fogyasztás egyaránt működtette. Az 1860-as évektől kezdődően a modern haute couture specializációja, az 1960-as években a pret-a-porter kifejezés bevezetésével elégítették ki a popkultúra és a tömegtájékoztatás igényeit.Párizs a divatipar központja. A globális divattőkeként is szokták nevezni. A francia luxus divat márkák eleganciát jelentnek. Az előkelő francia márkák termékei fényűző tervekkel rendelkeznek, kiváló alapanyagokból készülnek. Áraik magasak, hiszen a termékek előállítása, gyártása nagy erőfeszítést igényel. A divatházak hosszú múltra tekintenek vissza. Termékeikre általában várólistát kell bevezetniük, ez még vonzóbbá teszi őket.

 

Haute couture jelentése

Mit jelent a haute couture kifejezés?

A haute couture jelentése: magas szabászat. Az angol Charles Frederick Worth munkáit nevezték így, aki a XIX. században Párizsban dolgozott. Ma a haute couture Franciaország által védjegyzett kifejezés. Csak bizonyos, jól meghatározott követelményeknek megfelelő divatházak használhatják.

 

Melyek a haute couture kifejezés használatának követelményei?

Ahhoz, hogy Franciaországban egy divatház használhassa a kifejezést. Párizsban saját szabászatot kell működtetnie, amely legalább húsz alkalmazottat foglalkoztat teljes munkaidőben. Privát ügyfelek számára megrendelésre gyártott egyedi darabokat kell kínálnia termékei között. Minden évadban két alkalommal bemutat minimum ötven új és eredeti darabból álló kollekciót a párizsi közönségnek.

 

Ki ellenőrzi a haute couture kifejezés használatát?

A Chambre syndicale de la haute couture szigorúan ellenőrzi a kifejezés használatát. A használatra vonatkozó kritériumokat 1945-ben alkották meg, amelyeket még a mai napig be kell tartani.

 

Melyek a couture divazházak, amelyek használhatják a kifejezést?

 • Adeline André
 • Alexandre Vauthier
 • Alexis Mabille
 • Bouchra Jarrar
 • Coco Chanel
 • Christian Dior
 • Franck Sorbier
 • Giambattista Valli
 • Givenchy
 • Jean-Paul Gaultier
 • Julien Fournié
 • Maison Margiela
 • Maison Rabih Kayrouz
 • Maurizio Galante
 • Schiaparelli
 • Stéphane Rolland

 

 

A nagy francia divatházak

Mint láthatjuk ahhoz, hogy egy divatház használhassa a haute couture kifejezést számos követelménynek kell megfelelnie. Az alább található listában azokat a francia divatházakat szeretnénk bemutatni, amelyek a történelem során kiérdemelték, hogy a francia luxus divatházak közé legyenek sorolhatóak.

Némelyik couture divatház és használhatja a haute couture kifejezést, de valamelyik nem. A lista természetesen nem teljes, csak a legismertebb nevek közül válogattunk. A jövőben szeretnénk a listát bővíteni, vagy újabb listát létrehozni a nagy francia divatházak számára.

 

A nagy francia divatházak

 

Dior

 

1946-ban Christian Dior alapította a márkát. A huszadik század második felében számos híres divattervező megfordult a divatházban. Yves Saint Laurent, John Galliano, Maria Grazia Chiuri akik vezetőként is nagyszerűt alkottak.

A második világháború után alapított divatház a haute couture egyik fő szimbóluma lett. Christian Dior fő célja az volt, hogy a nőknek segítsen szépnek tűnni és boldognak érezni magukat.

A háború után divatsziluettjei hatalmas sikert arattak, a csillogásra vágyó nők körében. Christian Dior haute couture terveiről és parfümjeiről ismert. A hírességek kedvence az ikonikus márka, amelyet a világ lehíresebb nevei vásárolnak.

1996-ban John Galliano romantikus, nőies sziluettjei az eredeti Dior stílushoz történő visszatérést jelentette.

 

Chanel

A világ legdrágább ruha márkája. Az eleganciát testesíti meg. 1910-ben alapította Gabrielle Coco Chanel. Karl Lagerfeld és Virginie Viard azon neves tervezők közé tartoznak, akik vezették a divatházat.

Luxus divatterveiről, kozmetikumairól, parfümjeiről ismert. Chanel No. 5 parfüm Marilyn Monroe kedvence volt. A kis fekete ruha, a gyöngy nyaklánc dupla C monogrammal olyan ikonikus alkotások, amelyek a mai napig a divatház híres termékei közé tartoznak.

 

Balmain

1945-ben Pierre Balmain által alapított luxus francia divatház. Történelmi személyiségek számára készített elbűvölő termékeket. Díszes hímzést, aranygombokat, bonyolult redőket szerepeltetett kollekcióiban. A Swarovskival és a H&M-el történő együttműködéséről ismert. Az 1950-es és az 1960-as években a világ egyik legbefolyásosabb divatházává vált. Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn és Jackie Kennedy viselte terveit.

 

Cartier

 

1847-ben Louis-Francois Cartier által alapított francia ékszer és óramákra, amely minden idők legsikeresebb luxuscikkeit alkotta meg a világ számára. Európában és a hollywoodi hírességek körében egyaránt kedvelt. 1858-ban Napóleon felesége Eugenie császrné megrendelt egy Cartier nyakláncot. A nagy áttörés ekkor következett be. A legismertebb ékszerészévé vált az 1900-as évek elejére.

 

Saint Laurent

Yves Saint Laurent 1961-ben alapította Perre Bergé társával közösen. Híressé váltak modern, mégis időtlen termékeikről. Luxus kézitáskák és cipők tartoznak híres termékeik közé. A 80-as évek párnázott vállait Yves Saint Laurent vezette be, amely az egész világon divat trend lett és az évtized fontos és jellegzetes trendjei közé tartozik.

 

Lanvin

 

1889-ben alapított francia luxus divatház. Jeanne Lanvin alapította, márkás és nőies minták, luxus kézitáskák tették híressé. Kalapos asszisztensként kezdte a pályafutását, majd saját ruházati vonalat indított. Az egyik legrégebbi francia divatházak közé tartozik. Beyoncé, Emma Stone, Natalie Portman, Meryl Streep hírességek viselték terveiket.

Louis Vuitton

 

1854-ben alapított divatház, a magas minőség és a luxus képviselője. Kézitáskák, elegáns ruházat találhatóak azon termékek között, amelyek megvásárlásával mindenki VIP-nek érezheti magát. Az LVMH része. Olyan hírességek, mint Angelina Jolie, Jennifer Lopez, Sean Connery szerepet vállaltak a márka reklámkampányaiban.

1997-ben Marc Jacobs lett a márka kreatív igazgatója. Marc Jacobs új életet adott a divatháznak. Olyan modellek körében lett népszerű, mint Naomi Campbell, Kate Moss. Zászlóshajó üzlete Párizsban a Champs-Elysées 101 szám alatt található.

Hermés

 

1837-ben Thierry Hermés alapította. Wales hercegének terveztek golfkabátot cipzárral 1918-ban. A Kelly táskát, amelyet Grace Kellyről neveztek el 1935-ben mutatták be. Kiváló bőráruk, kézitáskák, selyemáruk és órák tartoznak ma a termékeik közé.

Celine

 

A világ leghíresebb nőit öltözteti. 1945-ben Céline Vipiana tervező alapította. Indulásakor kézzel készített gyermekcipőboltként indult. Kreatív és művészeti vezetője Hedi Slimane sikeresen indította el a férfi divat, couture és parfümvonalat.

Jean Paul Gaultier

 

1982-ben Jean Paul Gaultier alapította a francia luxus divatházat. Avantgárd illatáról és formáiról híres a márka. Pierre Cardin, Jean Patou divattervezőket lenyűgözte a Gaultier. Híres színpadi jelmezeket készített Madonnának. Alkotott egy szoknyát a férfiak számára. Gyakran használt nem hagyományos modelleket. Az ősz hajú megjelenést népszerűsítette a kifutókon.

Christian Louboutin

 

1991-ben cipőmárkaként indult. Ma már parfümöket, kézitáskákat és sminkeket is készít. Leghíresebb terméke a piros lakk talpú cipő. Olyan ügyfeleket vonzott, mint Caroline monacói hercegnő, Tina Turner, Christina Aguilera. Az esküvőjén Sarah Jessica Parker Louboutin cipőt viselt

Nina Ricci

 

1932-ben Maria Nina Ricci és fia Robert alapította luxus francia divatházat. Ismerté váltak a finom szövetek használatáról és a részletes kivitelezésről. Grace Kelly és Audrey Hepburn gyakran viselték ruháikat.

Jacquemus

 

2009-ben Simone Porte Jacquemus tervező alapította. Gyors hírnevet szerzett kortárs és avantgárd terveivel, illetve a merész sziluettek használatával. Rihanna, Kandall Jenner, Bella Hadid viselte a divatház alkotásait. Szerepeltek olyan divat magazinokban, mint a Vogue, Harper’s Bazaar és az Elle.

Givenchy

 

1952-ben Hubert de Givenchy alapította. Elegáns minták és luxus kézitáskák szerepelnek a termékek között. Innovatív modern és közben mégis hagyományos terveivel aratott elismerést. A Reggeli a Tiffany’s-ban című filmben Audrey Hepburn viselte az általuk alkotott kis fekete ruhát. Olyan hírességek körében népszerű, mint Madonna, Liv Tyler, Jennifer Lopez, Rachel Weisz, Nicole Kidman.

Mugler

 

1970-es években Thierry Mugler által alapított francia luxus divatház. Híres az avantgárd kollekcióiról. David Bowie, Michael Jackson, Diana Ross számára is készített ruhákat. A 90-es évek legikonikusabb megjelenése az a fekete ruha, amelyet Demi Moore viselt.
Chloe

 

1952-ben Gaby Aghoin Párizsban alapította francia divatmárkát. Nőies, kifinomult és romantikus terveiről ismert. Cameron Diaz, Katie Holmes viselte terveit.

Isabel Marant

 

1994-ben indította el Isabel Marant saját francia luxus divatmárkáját, miután számos különböző tervezőnél dolgozott. Terveit bohém, szabad szellemű stílus jellemzi. 2012-ben elnyerte az év divattervezője díját.

 

 

 
 

 

 

 

Nagyszerű dolog blogot írni.