Divat

A Prada divat márka

A Prada divat márka

A Prada divat márka – Mario Prada 1913-ban alapította Milánóban, Olaszországban. Mario lány Luisa volt, aki húsz évig vezette a Pradat. Luisa lánya Miuccia 1978-ban vette át a vezetést.

A divattörténelem egyik legikonikusabb márkája a Prada. A divat márka folyamatosan arra törekedett, hogy innovatív legyen, miközben megőrzi a klasszikusan kifinomult stílust. „Amit viselsz, az az, ahogyan bemutatkozol a világnak, különösen ma, amikor az emberi kapcsolatok olyan gyorsan alakulnak. A divat azonnali nyelv.” – Miuccia Prada

Milánóban 1913-ban nyílt meg világ első Prada üzlete, a Galleria Vittorio Emmanuelee II-ben. Mario és Martino Prada nyitotta meg bőráruüzletét. Bőrárukat és angol csomagtartókat és kézitáskákat árultak. 1919-ben elnyerték az olasz királyi ház hivatalos szállítója címet.

Első alkalommal 1979-ben bővítették a termékcsaládot lábbelivel. Az első női cipőkollekció jó fogadtatásban részesült. Tovább növekedett és még nagyobb figyelmet kapott a márka. A világ minden tájára terjeszkedtek. Az új siker új irányvonalat teremtett. 1980-as évek végén vezették be első női ruházati vonalukat.

1988-ban debütált Milánó kifutón az első őszi/téli kollekciót. A divatvilág imádta a Prada letisztult vonalait, fényűző szöveteket és színeket. Az 1990-es évek elejére az egyik legjobb divat márkává vált.

Miuccia Prada Maria Bianchi néven született 1949. május 10-én Milánóban. Az 1980-as években vette fel a Miuccia Prada nevet. Luigi Bianchi és Luisa Prada voltak a szülei. A hetvenes években részt vett a nőjogi mozgalmakban Milánóban.

1978-ban ismerte meg leendő férjét Patrizio Bertelli-t. Miuccia tervezte és mutatta be az első női ready-to-wear kollekciót. Saját férfi ruha termékcsaládot indított. A Miu Miu 1992-ben jött létre, mint egy olcsóbb ruha család, amelyet saját ruhatára ihletett és saját becenevéről nevezte el.

A New York-i és a Londoni divathéten is bemutatta kollekcióit 1994-ben. Bertelli, Miuccia férje volt felelős a termékek kereskedelmi stratégiájáért. 2014-től kezdődően a Prada társvezérigazgatója férjével közösen.

A Prada a művészetek terén is alkotott. A New York-i Metropolitan Operaházban bemutatott Verdi Attila című operájának jelmezeit tervezte a Prada 2010-ben. A Prada szándékosan kerüli a magas művészet és a divat egyesítését, mondván: „A művészet az ötletek kifejezésére és egy jövőkép kifejezésére szolgál. Az én feladatom az, hogy eladjam.”

 

Nagyszerű dolog blogot írni.