Divat

Az lehetsz, aki vagy, és teljesen büszke lehetsz rá!

(a kép illusztráció)

„Mi fontosabb, a külső kép, amit látunk, vagy a belső kép, amit a mű ébreszt bennünk?”

 

A huszadik század elején egy német szociológus megállapította, hogy a divat a nagyvárosokban kialakuló elidegenedés elleni küzdelem egyik eszköze. Vivienne Westwood, a punk királynője pedig azt mondta, hogy a divat a nagyvárosi túlélés záloga lehet. A ruhának politikai üzenete is lehet. A vörös szőnyegen egy híresség által felvállalt üzenet politikai jelentőséggel bír és politikai beszélgetéseket kezdeményezhet.

 

Trendi divat a street style

 

Trendi divat a street style

 

A Met gálát első alkalommal 1948-ban szervezték meg a New York-i Metropolitan Múzeum számára történő adománygyűjtés eszközeként. Ennek a feladatnak a teljesítése a mai napig feladata. Ennek a célnak köszönhetően, a Met gála a manhattani elit részvételével az év egyik legjobban várt eseményévé vált. A hírességek felismerték, hogy elveiket és hitüket megoszthatják ezen az eseményen és üzenhetnek a ruhájuk segítségével.

Lana Waithe 2018-ban hatalmas, a Pride zászló szivárvány színeiben pompázó köpenyt viselt. Úgy nyilatkozott a vörös szőnyegen a Vogue magazinnak: „Átformálom a közösségemet és azt akarom, hogy mindenki tudja, hogy az lehetsz, aki vagy és teljesen büszke lehetsz rá.” Waithe példáját 2019-ben több híresség is követte és megragadta az alkalmat az LMBTQ jogok védelmére.

A COVID pandémia okozta kényszerszünet után, a 2021-es visszatérés során érezhetővé vált, hogy a Met-gála vörös szőnyegén, politikai üzeneteket küldenek. Carolyn B. Molney képviselőnő szemkápráztató ruhában tisztelgett a női választójogi mozgalom előtt. Az ERA YES felirat azt kezdeményezi, hogy a nemi alapú egyenlő jogok módosítását egyfajta alkotmánymódosításnak kell tekinteni. Az üzenet az, hogy egyenlő jogot mindenkinek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lena Waithe (@lenawaithe)

 

Dan Leví egy feltűnően flitteres öltözetben jelent meg a vörös szőnyegen, az öltözetén hímzett meleg szuperhősök csókolóztak az öltözetét a művész és AIDS aktivista David Wojnarowicz tervezte. Megan Rapine pedig az amerikai nemzeti színekben, csillagos sávos, piros-kék öltözetében, egy olyan kártyát tartott maga előtt, amelyen az amerikai himnusz egyik sorának egy módosított felirata volt olvasható: IN GAY WE TRUST.

A Met-gála egy olyan éjszaka, amelynek során a divat megszállottjai élvezhetik a ruhákat, miközben mögöttes jelentéseket is kereshetnek. Vitathatatlanul a legnagyobb politikai nyilatkozat, amelyet a Met-gála vörös szőnyegén tettek Alexandria Ocasio-Cortez viselete volt. Az üzenet visszavezethető a 15 százalék ígéret mozgalom gondolatához. Számos kiskereskedő írt alá egy olyan nyilatkozatot, amelyben megfogadta, hogy polcterületének egy bizonyos százalékát fenntartja a színes bőrű tulajdonosok márkáinak. A demokrata párti képviselőnő megvonta a vállát és azt üzente a világnak: adóztassák meg a gazdagokat.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexandria Ocasio-Cortez (@aoc)

 

 

Ebben az évben május 19-én rendezik meg a 12. Fashion Awards Hungary díjátadó gálát Budapesten, az Akvárium Klub-ban. A hazai divat Oscar-nak nevezett esemény csatlakozott az Európai sokszínűség hónapja kezdeményezéshez.

A Fashion Awards Hungary tájékoztatta követőit, hogy csatlakoznak ehhez az európai programhoz meghirdetik annak üzenetét és büszkén képviselik értékeit. Teljes joggal kijelenthetjük, hogy a magyar divatszakma és annak minden képviselője elkötelezett a sokszínűség és az egyenlőség mellett, ugyanis ezen területen hagyományosan erős és széleskörű az elfogadás és a mindenféle újdonság és másság befogadása. Egyszerűen a divat ilyen, időről-időre megújul és szétfeszíti az eddigi kereteit. Jellemzően itt hódít először minden, ami új, nem megszokott, más színű, más formájú, más anyagú, más szabású stb. Ezért is „teremti meg” újra meg újra a divat a legkorszakalkotóbb szakembereket, és „termeli ki” a nem megszokott formációkat, a legújabb „kreálmányokat”.

Ennek jegyében a 12. Fashion Awards Hungary eseményen az alábbi szabályok vonatkoznak a megjelenésre: felhívjuk vendégeink, a gála résztvevőinek figyelmét arra, hogy valamilyen színességgel a ruházatukon jelezzék és fejezzék ki támogatásukat az „Európai Sokszínűségi Hónap” mellett.

Az lehetsz, aki vagy, és teljesen büszke lehetsz rá! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagyszerű dolog blogot írni.