Divat

Balmoral sapka

Balmoral sapka

Balmoral sapka – A Balmoral sapkát Hagyományosan skót kalapnak is nevezzük. Hivatalos vagy informális ruhaként ismert. Nevét a Balmoral kastélyról kapta, amely Skóciában található. Terjedelmes koronával, finomabb anyagból készül. Általában sötétkék, fekete vagy zöld színű. A hátuljához szalagokat rögzítenek.

A skót felvidéken a történelem során hosszú időn keresztül viseltek kék kalapot, merevített fejfedőket. A XIX. század folyamán Kilmarnock kalap néven ismerték. Hivatalosan is felváltotta a Giengarry kalapot, amely a XVIII. század végétől volt használatban.

A Balmoral név a XIX. század végétől származik. 1903-ban hagyományos stílusú, merevített koronával ellátott kalapot elkezdték átvenni más nemzetek hadseregei a viseletet.

2006-ban szüntették meg a Balmoral katonai kalapok viselését, amikor a skót hadsereget összevonták és a skót királyi ezred a Giengarry-t viseli.

A színpadon is viselte Richard Thompson dalszerző a Balmoral kalapot, aki a hagyományos viseletet népszerűsítette.

Kanadában parancsnokok, tiszték és magas rangú katonai vezetők viselték a Balmoralt. Feljegyzésre került, hogy az amerikai polgárháború során nem hivatalosan a konföderációs katonák viselték.

A Hong Kong-i rendőrség fekete-piros színű változatát viseli.

Cover: By SMcCandlish – Own work, CC BY-SA 3.0,

Nagyszerű dolog blogot írni.