Divat cikkek

Divat trend, trendi divat az Ascot sapka

Divat trend, trendi divat az Ascot sapka

Divat trend, trendi divat az Ascot sapka – Az Ascot sapka egy olyan lapos sapka, amelyet gyapjú filcből készítettek és kerek formával rendelkezik. Az Ascot kalap koronában nincsenek varratok, általában egyetlen színe van.

Az Ascot sapka készülhet bőrből, pamutból vagy gyapjúszövetből. Az Ascot sapkák nagyon hasonlítanak a lapos sapkákhoz. A különbség, hogy az Ascot anyaga nehezebb és általában elmondható, hogy egyetlen gyapjú lemezből készül.

Az Ascot kalap kevésbé konvencionális, hagyományos, mint más lapos kalapok. Viselése pulóver és mellény, illetve galléros ing mellett öltöny vagy más alkalmi ruhával stílusos. Az Ascot kalap a hagyományos, ing, mellény, öltöny mellett néz ki jól.

Az Ascot kalapot más néven Cuffley kalapnak hívják. A lapos sapkával ellentétben belseje nem selyemmel van bélelve. A zárt kialakítás azonban kényelemmel és melegséggel párosul.

Viselésének szokása az 1900-ból származik. Többnyire férfiak viselik, azonban előfordul a női divatban is. Tollakkal, gombokkal vagy ékszerekkel lehet díszíteni. Koktélsapkának is nevezik. Többnyire nagy fejméretű férfiak hordják. A tavaszi/nyári hónapokban praktikus. Már évszázadok óta létezik, elnevezése az angliai Ascot versenypályáról származik. Ott a lóversenyen részt vevő férfiak hordták.

 

Divat trend, trendi divat az Ascot sapka

 

Ha esküvőn vagy más ünnepi alkalom során viseljük, akkor praktikusabb, hogy ha a kalap anyaga megfelel a formalitásoknak. Hivatalosabb, gyapjúból vagy tweedből készült Ascot kalap illik az ünnepségekre. Lóversenyen vagy más szabadidős programokon pamutból vagy vászonból készült változatát is felvehetjük.

Ami fontos még az anyagán kívül az az illeszkedés. Fontos, hogy ne legyen túl szoros, pontosan a fejünkön kell ülnie. Nem szabad, hogy túl szoros legyen, de az sem praktikus, hogy ha a kalap folyamatosan leesik a fejünkről. Blézerrel, illetve sportkabáttal is lehet viselni, ennek következtében a megjelenésünk nem lesz túlságosan formális.

 

Lapos sapka

A lapos sapka története Észak-Angliában a 14. századra vezethető vissza. Az angol parlament 1571-ben alkotott törvényt a gyapjúfogyasztás és az általános kereskedelem ösztönzésére. Ezért elrendelte, hogy minden vasárnap és ünnepnap a 6 évesnél idősebb férfinak (a nemesség és más kivételezett személyek kivételével) gyapjúsapkát kell viselnikü. Amennyiben ezt a kötelezettségét a férfi elmulasztja 0,75 penny bírságot kellett fizetnie. Csak 1597-ben helyezték hatályon kívül a törvényt, addigra azonban a lapos sapka jelentősen elterjedt.

Az 1800-as évek végén eljutott Olaszországba. Törökországban a fez helyettesítőjévé vált. A brit kultúrában jellemzően az idősebb munkásosztálybeli férfiakhoz kapcsolódik. A XX. század végén, illetve a XXI. század elején olyan közéleti személyiségek, mint David Beckham, Nigel Mansell, Guy Ritchie, Richard Blackwood és a Walesi herceg is viselt lapos sapkát.

Amerika

Amerikában a lapos sapka viselését a városi utcasarki újságárusokhoz társítják. A stílust ezért alkalmanként newsboy sapkának nevezik. A Kangol egy bizonyos stílusú lapos sapkát készít ezért gyakran Kangol sapkának is nevezik. Elterjedt még az idősebb amatőr, tehát nem profi golfozók között is a lapos sapka viselése.

Lapos Ascot

Az Ascot sapka annyiban tér el a lapos sapkától, hogy az Ascot sapkák jellemzően szőrméből vagy gyapjú filcből készülnek. Ősszel és télen viselik őket. A belseje nem selyemmel van bélelve. Az Ascot sapka történelme pedig csak a huszadik század elejéig, 1900-ig nyúlik vissza.

Ascot

Az Ascot versenyek a legrangosabb versenyek közé tartoznak az egész világon. Évente több mint félmillió látogató vesz részt az eseményen. A lóversenynek hosszú története van Ascot-ban. I. Jakab király az XVI. században hatalmas támogatója volt a lóversenyeknek.

A Royal Ascot esemény a XVIII. században született. Évente egy alkalommal került sor királyi találkozóra a helyszínen. 1807-ben került bevezetésre az Arany Kupa verseny. Ez indította el azt az átmenetet, amely az általunk ismert nagyobb tömegeket vonzotta. Az Ascot versenyek középpontjában a mai napig az Arany Kupa áll.

A Times újságírója 1922-ben azt írta, hogy Ascot a legjobb hely Angliában, ahol gyönyörű nőket lehet látni, gyönyörű ruhákban. Ascot szinonimájává vált a high fashion és a bonyolult couture kollekcióknak. A kalapok mindig is kulcsfontosságú részét képezték az öltözködésnek.

Mind a férfiak, mind a nők körében a huszadik század folyamán Ascot megerősített divat eseménnyé változott. A hangsúly a kalapokra került, az esemény egy remek alkalom lett arra, hogy mesés kalapokban pompázzanak a résztvevők. A kalapok kötelező elemei letted a Dress Code-nak.

1773 óra gyárt kalapokat a Christys & Co és több ezer darabot szállítanak az Ascot résztvevői számára. Az egyik leghíresebb ügyfelük, a volt miniszterelnök Winston Churchill volt.

A gyors kommunikáció és a globális hatások miatt a divat ma gyorsabban változik, mint bármikor máskor az emberi történelem során. Ennek ellenére, akit Angliában a királyi házba hívnak szükséges, hogy fekete vagy szürke kalapot viseljen, ha férfi és fejdíszt, ha nő.

 

Ma már Magyarország lovas eseményein is elfogadott, hogy a hölgyek ilyen események alkalmával különleges kalapokat viselnek.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Schilling Kolos (@schillingkolos)

Divat trend, trendi divat az Ascot sapka bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagyszerű dolog blogot írni.