Edith Head Hollywood legendás jelmeztervezője
Film

Edith Head Hollywood legendás jelmeztervezője

Edith Head Hollywood legendás jelmeztervezője

Edith Head Hollywood legendás jelmeztervezője – Edith Head amerikai jelmeztervező munkáiért nyolc Oscar-díjat nyert, így ő a filmtörténelem legtöbbet díjazott női jelmeztervezője. Munkássága olyan legendákkal köti össze, mint Grace Kelly, Audrey Hepburn, Ingrid Bergman vagy Elizabeth Taylor.

 

Ő mondta meg azt, hogy ezek a női legendák mit, milyen jelmezt viseljenek a mozivásznon. Elizabeth Taylor fehér apró ibolyamintás ruhája, Audrey Hepburn farmernadrágja és szürke pulóvere vagy turbánja, Grace Kelly tengerkék estélyi ruhája mind az ő nevéhez kötődnek.

 

Nem kell filmtörténeti kutatómunkát végeznünk, vagy az amerikai mozi lelkes rajongójának lennünk, elég az, hogy ha az elmúlt 70 évben nem barlangban éltünk, teljesen biztos, hogy találkoztunk Edith Head munkáival.

 

 

Edith Head 1897-ben született Kalifornia államban. Édesapja Edith születése előtt egy kis rövidárú kereskedést nyitott. A bolt azonban, hasonlóan a szülők házasságához zátonyra futott. Edith a Berkeley Egyetemen végzett, francia szakon, kitűnő eredménnyel.
Nyelvtanárként kezdett dolgozni

Francianyelv tanárként kezdett dolgozni, esti iskolában pedig rajkészségét fejlesztette. Amikor a rajziskolát befejezte felvették a Paramount Pictures stúdióhoz jelmezterv-rajzolónak. Hamar előléptették jelmeztervezőnek.

 

Első munkáit még a némafilmek korszakában valósította meg. 1930-ra Hollywood egyik vezető jelmeztervezőjeként tartották számon. Munkastílusára jellemző volt, hogy férfi kollégáival ellentétben gyakran konzultált a sztárokkal, akikkel együtt dolgozott.

 

Az 1940-es és az 1950-es években az olyan sztárok, mint Ginger Rogers, Bette Davis, Barbara Stanwyck, Shirley MacLaine, Grace Kelly, Audrey Hepburn és Elizabeth Taylor őt tartották kedvenc öltöztetőjének.

 

A Pramount gyakran „kölcsönadta” más stúdióknak, Alfred Hitchcock kifejezetten vele szerette volna megterveztetni a Forgószél című filmjének jelmezeit. Szemben azzal a hozzáállással, ami ezt a kort jellemezte, mely szerint a jelmeztervezők, a filmtől távol, saját stílusuk és belátásuk szerint tervezték a ruhákat, Head úgy gondolta, fontosabb, hogy ha az ő személye háttérben marad és a ruha inkább a karaktert tükrözi vissza.
Úgy gondolta, fontosabb, ha a ruha a karaktert tükrözi

 

1949-ben alapították az Oscar-díj jelmeztervezés kategóriát, ez Head karrierjét még inkább segítette, hiszen a kezdetektől rekordszámú jelölést kapott és rekordszámban meg is nyerte a díjat.

 

1967-ben a Paramount nem hosszabbította meg a szerződését, mert túl sokszor kellett „kölcsönadni”, így megnyílt a lehetőség az Universal Pictures számára, hogy teljes állásban szerződtesse.
Ekkor 70 éves volt és átment az Universalhoz. Két könyvben is összefoglalta karrierjét és tervezéssel kapcsolatos filozófiáját. 1959-ben a The Dress Doctor, 1967-ben a How To Dress For Success című könyvét a 2000-es években újra kiadták, magyarul egyik sem jelent meg.

 

Hosszú munkássága során 35 alkalommal jelölték Oscar-díjra és nyolc alkalommal meg is kapta a díjat. Pályafutása során Natalie Woodnak tervezett a legtöbb alkalommal, összesen 7 filmben öltöztette. 1981-ben hunyt el egy ritka betegség következtében.
Nagyszerű dolog blogot írni.