Fontos, hogy mások mit gondolnak rólunk?
Életmód

Fontos, hogy mások mit gondolnak rólad?

Fontos, hogy mások mit gondolnak rólad? Miért érdekel annyira másoknak a véleménye?

 

Fontos, hogy mások mit gondolnak rólad? – Az ember azt akarja, hogy mások kedveljék őt. A korai civilizációban, ha az embereket nem fogadta el a törzs, sokkal nagyobb eséllyel haltak éhen, vagy sokkal nagyobb eséllyel ette meg őket egy oroszlán, de az is lehetséges, hogy maga a törzs megölte őket. Akiket pedig a törzs elfogadott, nagyobb valószínűséggel éltek túl.

 

Modern validáció

A modern validáción alapuló társadalmunkban gyakran kapjuk rajta saját magunkat azon, hogy azon aggódunk, hogy szeressenek és fogadjanak el minket. Ez megnyilvánulhat abban, hogy ha esetlegesen az eladó a boltban ellenségesen tekintett ránk, előfordulhat, hogy sem a személyiségünkkel, sem az önbizalmunkkal nincsen összefüggésben, mégis tűnődünk rajta, hogy miért nézett olyan ellenségesen. Ha az általunk oly nagyra tartott kép a közösségi médiában nem éri el azt a reakció szintet, amit gondoltunk.

Modern társadalmunkban azonban már van lehetőségünk arra, hogy elszakadjunk a szociálpszichológia evolúciós modellben felvázolt törzsi berögzült mintától és a más véleménye rólam, nem az én dolgom ösvényén haladva megtapasztaljuk saját egyediségünk szabadságát. Fontos kérdés, amit fel kell tennünk magunknak és pontosan megválaszolnunk, hogy tényleg jól tudjuk-e, hogy az adott embernek mi a véleménye rólunk? Az esetek döntő többségében nagyon kevés köze van hozzánk és sokkal inkább ahhoz van köze, ami az adott, másik ember életében történik. Nagyon sokszor tévedünk, amikor feltételezünk valami arról, hogy az emberek mit gondolnak rólunk. Miközben az emberek félénkek, szoronganak, nem jól kommunikálnak sem verbálisan, sem nonverbálisan,

 

Egyből tiszázzuk miről van szó

Fontos kritérium, hogy a rólunk véleményt nyilvánító emberrel kapcsolatban egyből tisztázzuk azt a kérdést, hogy kedveljük egyáltalán az embert, aki rólunk beszél? Az igazság az, hogy ha mindenkiért vagyunk, akkor igazából nem vagyunk senkiért sem. Szóval, ha nem kedveljük az embert, akkor mit számít, amit mond vagy gondol?

Ne fogadj el tanácsot senki olyantól, akivel nem cserélnél szívesen helyet. A mondás szerint meg kell válogatnunk azt is, hogy kitől fogadunk el tanácsot és ki az, akinek csak megköszönjük segítő szándékát. A második kérdés, amit fontos lehet tisztáznunk magunkban, tiszteletben tartjuk-e a véleményét annak az embernek, aki rólunk véleményt nyilvánított? Ha nem olyan valaki mondta, akire valamilyen módon felnézünk, akit tisztelünk, akkor mi jelentősége van számomra?

 

A  vélemény hatással lesz?

Fontos kérdés még az is, hogy a személynek a véleménye hatással lesz-e bármilyen módon az életünkre? Természetesen a főnökünk, a vezetőnk, a tanáraink, a hozzánk közel álló legjobb barátaink, ha vállalkozók vagyunk, akkor az ügyfeleink, partnereink véleménye nagyon fontos, hiszen hatással lesz a jövőnkre. Azonban, ha olyan ember nyilvánít rólunk véleményt, aki nem lesz hatással az életünkre, akkor még egy ok, hogy ne aggodalmaskodjunk rajta olyan nagyon sokat.

Végül érdemes feltenni magunkban azt a kérdést is, hogy megbántottuk-e az embert valamilyen módon? Olykor előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor a saját viselkedésünket kell értékelnünk. Kedvesnek lenni és figyelmesnek lenni másokkal igazán jó dolog.

 

 

 

Nagyszerű dolog blogot írni.