cimlap,  Divat,  Divat cikkek,  Életmód,  Hírességek,  Karrier,  Luxus,  Szépség

Haute Couture Párizsban

Haute Couture Párizsban

Haute Couture Párizsban

 

Haute Couture Párizsban – A Haute Couture egyet jelent Párizzsal. A francia luxus szimbóluma. A Divat neves tervezői, mint például Yves Saint-Laurent, Chanel, Dior, Gienchy, Lanvin, Hermés elegáns kirakatait mind megcsodálhatjuk, ha Párizsban járunk.

A fantasztikus és mesés szövetek, a finom illatok és a csillogó ékszerek mind hozzátartoznak a Párizsi high fashion világához. Egy-egy ruhadarab vagy egy kiegészítő igazi műalkotásként értelmezhető. Az évente két alkalommal megrendezésre kerülő Divathetek a világ minden tájáról vonzzák a divat szerelmeseit és rajongóit. A legújabb kollekciók ezeken az eseményeken jelennek meg előkelő kifutókon és mesés kiállításokon.

Quartier Saint-Germain-des-Prés

A látogatást a Sint Germain Des Prés-i templom megtekintésével ajánlott kezdeni. A 11. és 12. századi építészet, a román építészet emlékei közé tartozik, a templom tornya és hajója. A gazdag zenei programokat a zene szerelmesei fogják nagyra értékelni. A környéken található számos luxus butik, művészeti galéria, ami a divat és a művészet rajongói számára nyújtanak felejthetetlen emléket.

Mi jelent a Haute Couture?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Versace (@versace)

A Haute Couture kifejezés szó szerinti fordításban magas ruhakészítést jelent. A couture a francia ruhakészítés a haute jelentése pedig magas. Az angol high fashion megfelelője. Amit mindenképpen tudni kell, hogy minden a szerelemről szól. Párizs és a divat nem más, mint egy hatalmas szerelmi történet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @chanelofficial

A Haute Couture szimboluma a francia luxusnak. Ez alatt a kifejezés alatt egyedi, kézzel készített ruhákat értünk. A világ vezető tervezői által megálmodott ruhakölteményeket, mind egyedi, kiváló minőségű, értékes, drága, szokatlan alapanyagokból készülnek. A ruhakészítés során rendkívüli figyelmet szentelnek a részleteknek. Csak a legképzettebb kézművesek dolgozhatnak ezeken a darabokon.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Dior (@christiandiorandmoi)

A Haute Couture azonban nem csak egy elvonatkoztatott esztétikai minőséget jelent. Franciaország által védett jogi kifejezésről is szó van, amelynek a használatáért, abban az esetben, hogy ha egy kollekcióra szeretnénk alkalmazni nagyon sok kritériumnak meg kell felelni. A jogvédelmet Franciaország 1945-ben hozta létre.

A kifejezés maga a francia divat kultúra. Ennek ellenére egy angol ember nevezetesen Charles Fredrick Worth volt, aki 1858-ban megalapította az első Couture házat Párizsban, a Rue de la Paix 7. szám alatt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ELIE SAAB (@eliesaabworld)

Charles Frederick Worth

Charles Frederick Worth 1825. október 13-án született Lincolnshire-ben, Bourne-ban. William és Ann Worth gyermekeként. Egyes források szerint ő volt az ötödik és egyben utolsó gyermekük, és az egyetlen gyermek, aki testvérén, WILLIAM WORTH III-on kívül túlélte az érettséget.

Mások szerint ő volt a család harmadik gyermeke. Charles apja ügyvéd volt, akit „elkeseredettnek” írtak le, és 1836-ban elhagyta családját, miután tönkretette a pénzügyeit, így anyja elszegényedett és pénzügyi támogatás nélkül maradt.

 

11 éves korában Charles-t egy nyomdába küldték dolgozni. Egy év múlva Londonba költözött, hogy gyakornok legyen a Swan & Edgar áruházban Piccadilly-ben. Hét évvel később a Lewis & Allenby, egy másik vezető brit textilüzlet alkalmazta a Worth-t.

 

1846-ben költözött Párizsba, úgy, hogy nem beszélte a nyelvet és mindössze 5 font volt a zsebében. Egy tekintélyes párizsi cégnél lett értékesítési asszisztens. Selyemszöveteket értékesített varrónők számára.

Ruhákat kezdett varrni annak érdekében, hogy kiegészítse tevékenységét. Kezdetben ezek csak egyszerű tervek voltak, végül engedélyt kapott arra, hogy egy saját ruhaosztályt üzemeltessen.

Egy 1958-as cikk a The Times-ban, amely röviddel a párizsi divatházának megnyitása előtt jelent meg, megjegyezte, hogy az ambiciózus angol ötletei szinte túl sok volt a munkaadói számára: „A fiatal Worth, tele ötletekkel, olyan sikert aratott Gagelinnél, hogy szükségesnek érezte, hogy visszatartsa elhamarkodottságát”.

1858-ban nyitotta meg saját üzletét. Egy fiatal svéd üzleti partner, Otto Gustaf Bobergh társulásával az ület a Worth és Bobergh névvel nyílt meg. Marie Vanett Worth, a felesége kulcsszerepet játszott a ruhák értékesítésében.

Worth lett Eugénie császárné hivatalos varrója, és a legtöbb megrendelését extravagáns estélyi viseletre, udvari ruhákra és álarcos jelmezekre biztosította. Állandóan ügyeletben volt, hogy ruhákat készítsen az eseményekhez, amelyeken részt vett.

Worth és a császárné közötti üzlet nagyságának példájaként a Szuezi-csatorna 1869-es megnyitásához úgy döntött, hogy 250 értékű ruhára van szüksége. Eugénie császárnőn kívül számos más királyi ügyfele is volt, köztük Erzsébet osztrák császárné.

A magyar királynő is az általa készített ruhát viselte

Magyar vonatkozás, hogy Erzsébet királynő talán egyik leghíresebb őt ábrázoló festményén Worth által készített ruhát visel.

Kép: By Franz Xaver Winterhalter – Immediate image source: [1]. Original at the Hofburg in Vienna., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=211966

 

Fédération de la Haute Couture et de la Mode

Franciaország legfontosabb divatszervezete a Fédération de la Haute Couture et de la Mode felel a couture ipar szabályozásáért. A célja, hogy a francia divatkultúrát népszerűsítse. Hozzájáruljon ahhoz, hogy Párizst megerősítse, mint a világ divatfővárosaként nevezett várost.

Az haute couture egy nagyon szigorúan védett kifejezés. Egyetlen tervező sem nevezheti magát couture tervezőnek. Csak 14 tervező viseli az haute couture címkét. Christian Dior, Chanel, Ellie Saab és Versace azok a nagy nevek, akik haute couture-t gyártanak.

 

 

trendi divat

 

 

 

Trendi divat

 

A divat feltétlenül uralkodik a ruházatban. Online magazinunkban olyan híreket, érdekességeket szeretnénk az olvasóink számára összegyűjteni, amelyek hozzájárulnak a mindennapi élet színesítéséhez. Hiszünk benne, hogy mindenkinek járnak a lélek emelő pillanatok. Amikor  egy ruhadarabot nem csak a funkciója, hanem az esztétikája miatt viseljük. Kifejezzük saját egyéniségünket, érzésvilágunkat és a világról alkotott gondolatainkat. A divat feltétlenül uralkodik a ruházatban, de divatos lehet bármi, ami formai megjelenéssel bír, sőt divatos lehet még egy gondolat, elképzlés is. Szeretnénk, ha olvasóink olyan bejegyzéseket olvasnának, amelyek jobbá teszik a mindennapjaikat.

A divat szó alatt általában egy adott kultúra vagy kor irányzatát értik, amely leggyakrabban az öltözködést, a protokolláris szokásokat és a társas érintkezés szabályait foglalja magába. A divat a legáltalánosabb értelemben a társas érintkezést irányító szokások rendszere. Divatként szokás hivatkozni azokra a fogalmakra, amikor az élet külső formáit, a társas érintkezés, a viselet, az öltözködés módját irányító vagy változó szokások összességéről, rendszeréről beszélünk. Divat lehet egy felkapott szokás, vagy valakinek, illetve valaminek egy adott időszakhoz köthető közkedveltsége.

Ralph Lauren úgy fogalmazta meg: “Amit teszek, az arról szól, hogy a lehető legjobb életet éld, és élvezd a körülötted lévő élet teljességét. Attól, amit viselsz, egészen addig, ahogy élsz, egészen addig, ahogy szeretsz.”

Illyés Gyula szerint “Törvényszerű, hogy ahol mindenki már rikítóan festi magát, divatot az kezd, aki tartózkodik ettől. Harminc éve még lehetett gépen szerelmes levelet írni; ma, amikor mindent gépen írunk, épp ez alpári.”

Online divatmagazinunk keresi, hogyan tudja segíteni az olvasóit az önkifejezésben, azoknak a pillanatoknak a megtalálásában, amelyekre boldogan emlékezünk vissza. Hisszük, hogy a jó életérzés, nem csak a nagy vagyonnal bíró személyeknek kíváltsága. Mindenkinek jár az érzes, hogy szépnek érezze magát és ezt a külvilág is visszajelezze számára. Ezekből a pillanatokból lesznek a szép emlékeink.

Nagyszerű dolog blogot írni.