Hogyan segíthet a divat hacktivizmus?
Divat

Hogyan segíthet a divat hacktivizmus?

 

 

A szekrényeinket zsúfolásig megtöltöttük ruhákkal. Azonban rengeteg olyan ruhadarab megtalálható a szekrényünkben, amelyeket igazából nem szeretünk, igazából már nem szívesen veszünk fel. Igazi története nincsen és így nem is kapcsolódik annyira hozzánk.

 

Szinte a spiritualitás szintjére emelkedhet és már majdnem varázslatos pillanatokat teremthet meg, hogy ha egy bizonyos szemlélet mentén elkezdjük lecserélni ezeket a ruhákat.

 

„Divatpillanat” minőségű ruhákról akkor beszélünk, amikor átélhetjük azt az örömöt, amikor előkerül a ruhaszekrényből egy olyan darab, amelyről elmondhatjuk valamilyen módon, hogy én csináltam. A saját magam alkotása.

 

Mi történne abban az esetben, hogy ha minden egyes ruhadarabról elmondhatnánk ezt, amelyet a gardróbunkban tárolunk? A ruházati identitásunkban egy újfajta elem kerül a ruhásszekrényünkbe, amely nem más, mint az „én”, illetve a „mi”, ezt az élményt a fast fashion nem képes biztosítani.

 

A divatban helye van a megkérdőjelezésnek

 

Azoknak az embereknek a számára, akik szeretnének részt venni a divat teremtésében vagy a saját stílusuk megalkotásában a divat hacktivizmus területén számtalan lehetőség adódik.

 

DIY

Hogyan segíthet a divat hacktivizmus?

Hogyan segíthet a divat hacktivizmus?
Hogyan segíthet a divat hacktivizmus?

Do It Yourself az a módszer, amikor saját magunk építünk, módosítunk vagy javítunk szakértők és szakemberek segítése nélkül. A DIY kifejezés 1912-ben jelent meg. Elsőkörben a lakásfelújítási tevékenységek területén volt népszerű.

 

A Do It Yourself szorosan kapcsolódik a barkácsoláshoz. Amikor a magánember alapanyagok felhasználásával létrehoz egy új terméket. A barkácsolást saját készítésű kultúrának is nevezik.

 

A speciális képzettség nélkül létrehozott, testreszabott vagy javított tárgyak rendkívül fontos szerepet töltenek be. Társadalmi fogalommá növekedtek és az emberek online vagy személyesen megosztják egymással az ötleteiket, terveiket és technikáikat.

 

Barkács Divat

Barkács Divat
Barkács Divat

A barkácsolás a divatközösségekben is elterjedt. Az emberek a közösségi médiákon keresztül megosztják egymással ötleteiket a ruhákkal, kiegészítőkkel és a hajviseléssel, sminkkel kapcsolatban.

A művészeti és design közösségben is megjelent. Otto von Busch a divat hacktivizmust „[beleértve] a készítési folyamat résztvevőjét, [hogy] új attitűdöket adjon a „készítőnek” vagy az együttműködőnek.”

Busch szerint a fogyasztók el tudnak lépni a tömegesen homogenizált gondolatoktól és a divat hacktivizmus azt teszi lehetővé a fogyasztók számára, hogy aktívabb szerepet vállaljanak a ruhákkal kapcsolatban, amelyet viselnek.

 

Hogyan segíthet a divat hacktivizmus? Új divat felfedezése

 

A közösségi aktivizmus a társadalmi tervezés egy új gyakorlatának is tekinthető. Egy elkötelezett és kollektív folyamat, amely ötvözi a kreatív ellenállást, a barkácsolási gyakorlatot és azt, hogy a közösség tajgai egymással megosszanak módszereket arra vonatkozóan, hogyan lehetséges növelni a cselekvései lehetőségek számát.

 

Az új divattervező bevonja a résztvevőket a divat megreformálása, megújítása folyamatába. Diktálással és a kollektívák felhatalmazásával segíti a közösséget abban, hogy divatképessé váljanak.

 

A nyílt forráskódú divat segítségével a gyakorlati folyamatok elsajátításával egy új alternatíva, új cselekvési tereket nyithat meg. A divat hacktivizmus nem a divat felforgatásáról szól, sokkal inkább a divat hangolásának tudománya.

 

 

 

Nagyszerű dolog blogot írni.