Hogyan tudjuk kialakítani a szokásainkat?
Életmód

Hogyan tudjuk kialakítani a szokásainkat?

Hogyan tudjuk kialakítani a szokásainkat?

Hogyan tudjuk kialakítani a szokásainkat?

Hogyan tudjuk kialakítani a szokásainkat? – Megtanulni egy új szakmát vagy nyelvet, elkezdeni egy sportot akár alakformálási akár az egészség megőrzése szempontjából nem egyszeri tevkényeség. Ahhoz, hogy a célunkat elérjük erőfeszítéseinket szokássá kell alakítani. Sokszor csak azért vallunk kudarcot, mert a választott célunkhoz feltétlenül szükséges erőfeszítéseinket nem sikerült a mindennapi szokásaink részévé tenni. Mindannyian megérdemeljük, hogy a dolgos hétköznapok és felelősségvállalásaink mellett legyenek olyan tevékenységeink is, amelyeket mi választottunk azzal a céllal, hogy jobban érezhessük magunkat.

Sokszor van úgy, hogy nem bírunk további erőfeszítéseket tenni céljaink elérése érdekében és hibásan ezt a személyiségünk részeként nevezzük meg. Nem tudom megtanulni ezt a nyelvet, nem megy a rendszeres testmozgás. Elképzelhető azonban, hogy az új, választott tevékenységünkre kötelezettségként tekintünk, nem pedig saját magunkat építő hobbi tevékenységként fogjuk fel. Egy kellemes kikapcsolódás is lehet például a futás vagy bármilyen sport tevékenység, amely során a nap végén érezhetjük építő hatását és ha a sikerül a mindennapi szokásaink közé emelnünk, akkor hosszú távon is büszkék lehetünk magunkra.

Mennyi ideig tart, amíg egy tevékenységünkre azt mondhatjuk, hogy ez a mi szokásunk? Ez személyenként változhat. Abban az esetben, hogy ha egy új szokást szeretnél kialakítani, akkor fontos, hogy prioritássá tedd az adott cselekvést.

Ne akarj mindent egyszerre megváltoztatni!

Hogyan tudjuk kialakítani a szokásainkat?

Összpontosíts arra, amit minden nap megtehetsz. Ahhoz, hogy jobbá tegyük az életmódunkat el kell fogadnunk, hogy nem lehetünk mindenre kihatással, a nap egyetlen részének megváltoztatására kell összpontosítanunk, így sokkal nagyobb valószínűséggel napról napra megtehetjük azokat az erőfeszítéseket, amelyek ahhoz kellenek, hogy szokássá alakuljanak át. Abban az esetben, hogy ha túl sokat szeretnénk változtatni, akkor túlterhelődünk, stresszesekké válhatunk, ami arra késztet, hogy feladjuk az erőfeszítéseinket.

 

Kötelezd el magad, csak egy hónapra!

Hogyan tudjuk kialakítani a szokásainkat?

Igaz, a szokás kialakítása egy hónapnál jóval hosszabb időt vesz igénybe, de ha meg tudjuk tenni azt, hogy egy hónapon keresztül minden nap elegendő időt biztosítunk arra, hogy a szokásunká tegyük a választott cselekvést, akkor a siker nagyobb valószínűséggel lesz tartós. A napok gyorsan el fognak telni. Egyre jobban érezzük magunkat amikor, látjuk, hogy egyik napról a másikra építjük életmódunkat. Így a hónap elteltével nagyobb valószínűséggel hosszabb távon is képesek leszünk tartani magunkat a tervünkhöz.

 

Hozd létre s saját statisztikádat

Hogyan tudjuk kialakítani a szokásainkat?

Tevékenységünket jegyezzük fel a naptárunkban, vagy egy erre a célra létrehozott jegyzettömben. Egy nagyszerű módja annak, hogy emlékeztessük magunkat, minden nap milyen célért dolgozunk, hogy ha naplót vezetünk és feljegyezzük a változásokat. Ha egy-egy nap kimarad, akkor ne bántsuk magunkat nagyon, sokkal inkább figyeljük az elért teljesítményeket és dícsérjük magunkat. Mondjuk el a barátainknak és próbáljunk meg támogató közeget felépíteni saját magunk köré. A kapcsolataink útmutatóink is lesznek, hogy ha elmondjuk az embereknek, hogy milyen változásokat tervezünk az életmódunkban.

 

Cseréljük le a rossz szokásokat

Hogyan tudjuk kialakítani a szokásainkat?

Az egyik oka annak, hogy a rossz szokásokat a legnehezebb megtörni, az a jutalmazási rendszer, amelyet akkor hozunk létre, amikor örömöt tapasztalunk. Az agy felszabadítja a kémiai dopamint, amely serkenti a boldogságot. Folyamatosan visszatérünk a rossz szokásokhoz, mert vágyunk erre a felszabadulásra. Ezért a rossz szokás jó szokással való váltása ugyanazokat az eredményeket eredményezheti, jelezve az agynak, hogy ez az új szokás is élvezetes. Ezeknek a szokásoknak a cseréjével kevésbé valószínű, hogy vágysz vagy kihagyod a rosszat a jó javára.

 

Jutalmazzuk meg magunkat

Hogyan tudjuk kialakítani a szokásainkat?

Sokszor elfelejtjük dícsérni saját magunkat, pedig elengedhetetlen. Gondolatban és tettekben is dícsérnünk kell magunkat, a végrehajtott erőfeszítéseinket és meg kell adnunk magunknak mindazt, ami biztosítja a jó közérzetet.

 

 

Hogyan tudjuk kialakítani a szokásainkat? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagyszerű dolog blogot írni.