Hogyan tudod használni a nyílt forráskódú divatot?
Divat

Hogyan tudod használni a nyílt forráskódú divatot?

 
 

Mit jelent a nyílt forráskódú divat?

 

A divatipar globális méretekben 1,2 billió dolláros iparág. Ez egy hatalmas szám, amely tartalmaz rengeteg negatív környezeti és társadalmi hatást is. Az egyik negatív társadalmi hatás azok a varrodák, amelyekben szegény munkavállalók rendkívül alulfizetett óradíjban tevékenykednek.

 

Gyakran bántalmazzák őket, akár fizikailag, akár verbálisan. Gyakran a fejlődő, harmadik világ országaiban találhatóak meg ezek a varrodák, de az Egyesült Államokban és más fejlett országban is lehetnek. Sok luxusmárka egész egyszerűen nem veszi figyelembe az etikus magatartást és nem hajlandó tenni a környezeti ártalmak csökkentéséért sem.

 

A divatipar arra ösztönzi a divat rajongókat, hogy esztelenül költekezzenek, olyan drága ruhákat vásároljanak meg, amelyekre igazából nincsen szükségük. Közben a szintetikus alapanyagból készült ruhák és az előállításukhoz szükséges hatalmas szén-dioxid kibocsátás elképesztő módon pusztítja a bolygónkat.

 

 
Hogyan tudod használni a nyílt forráskódú divatot?

 

A nyílt forráskódú divat elnevezés a nyílt forráskódú szoftverekre utalnak. Fontos tudni, hogy a nyílt forráskódú szoftverek nem feltétlenül azt jelenti, hogy bárki hozzáférhet ingyenesen. A nyílt arra utal, hogy a szoftver forráskódját bárki szabadon megtekintheti. Ez szemben áll, a szabadalmaztatott, kereskedelmi titoknak minősülő forráskódokkal.

 

A nyílt forráskódú szoftverek tehát nem minden esetben ingyenesek, bár általában azok. Továbi fontos dokumentum a nyílt forráskódú szoftverhez tartozó licence, amely tartalmazza azt, hogy a felhasználó mit tehet meg az adott szoftverrel. A nyílt forráskód bár legtöbb alkalommal a szoftverekkel kapcsolódóan kerül előtérbe, nem csak azokra utal.

 

A 80-as évek folyamán jött létre a nyílt forráskód szemlélet, ez az egész gyakorlatnak szentelt filozófia, amely három alapelvből épül fel. Az átláthatóság, a részvétel és az együttműködés. Ahhoz, hogy a divatipar fenntarthatóvá váljon törődnie kell a nyílt forráskóddal. Együtt kell működnünk és meg kell osztanunk a folyamatokat, gyakorlatokat, innovációkat egymás között.

 

A társadalomban végbemenő pozitív változásoknak köszönhetően egyre több ember értesül a divatipar környezetszennyező és etikátlan tevékenységéről. Egyre több fogyasztó döbben rá az impulzusvásárlás manipulációjára. És egyre többen vannak, akik elkötelezik magukat a fenntartható divat mellett.

 

 

Vannak, akik az interneten keresztül hozzáférnek olyan technológiákhoz, amelynek köszönhetően saját maguk tervezik és gyártják a ruháikat, amelyekhez akár élethosszig ragaszkodnak. Mindenesetre egy másfajta kapcsolatot alakítanak ki a ruháikkal, amelyet soha nem dobnának a szemetesbe.

 

 

A nyílt forráskódú divat ezt a folyamatot segíti. A 2016-ban megjelent Open Source Fashion Manifesto a divatipar számára alkotott filozófia, amely körkörös jövőt képzel el. A kiáltvány a ruhaviselés egy új perspektíváját kínálja, tartalmazza az online alapú közösségek megteremtését is.
 

Hogyan tudod használni a nyílt forráskódú divatot?

 
 

A nyílt forráskódú divat néhány lelőhelye

 

Burda

Egy történelmi divatmagazin, amely 16 különböző nyelven 89 országban jelenik meg. A Burdastyle egy olyan kezdeményezés, amely a cég honlapján keresztül a nyílt forráskódú varrást népszerűsíti. Nagyon sok mintához egy alacsony díj ellenében juthatunk hozzá, azonban léteznek szabad varrási minták is, amelyeket ezen a linken érhetünk el.

 

 

Openwear

Egy olyan platform, amelyen a különböző hátérrel rendelkező emberek hozzáférhetnek a bevált gyakorlatokhoz és az együttműködésen alapuló megosztott munkához. Az Openwear egy nyílt forráskódú márkakoncepció, amely Milánóban, Olaszországban jött léte.

 

 

Trapéznadrág készítése lépésről-lépésre

Az alábbi oldalon egy angol nyelvű lépésről lépésre útmutatót találunk a trapéznadrág elkészítéséhez. Amennyiben nem tudunk angolul, keressük meg a böngészőben, az oldal nyelvének fordítása gombot.

 

 

Moodfabrics

Több lépésről lépésre útmutatót és ingyenes szabásmintákat is tartalmazó oldal.

 

 

DIY útmutató pizsamanadrág készítéséhez

A DIY a Do It Yourself rövidítése. Egyre több helyen találkozhatunk a DIY rövidítéssel. Az angol mozaikszó jelentése pedig nem más, mint a csináld magad. Miért jó, ha magunk készítünk dolgokat? Számos előnye van. Pénzt spórolhatunk. Kreatív személyek lehetünk, akik olyan termékeket is előállíthatnak, amelyeket a boltban nem találtak meg. Ha az újrahasznosítás elveit is alkalmazzuk, környezetbarátok lehetünk és óvhatjuk a bolygót, amelyen élünk.

 
 

Ingyenes PDF

Ezen az oldalon egy ingyenes PDF-et szerezhetünk meg, amely varrási mintákat és oktatóanyagot tartalmaz, amely azt tanítja meg, hogy hogyan kell pizsamanadrágot készíteni.

 

 

 

Tutorial Melegítőnadrág készítéséhez

Ezen a linken megtalálható tutorial tartalmazza, hogy egy csíkos melegítőnadrágot hogyan tudunk elkészíteni, lépésről lépésre.

 
 

 

Futurisztikus leggings

Egy nagyon izgalmas, futurisztikus leggings készítését tartalmazza, amely bemutatja, hogy a nadrágot hogyan készíthetjük el lépésről lépésre.

 

 

Készítsünk kabátot

Ahogy csökken a hőmérséklet egyre inkább előkerülnek a kabáttrendek. Az alábbi linken pedig azt tanulhatjuk meg, hogy hogyan készíthetünk saját kabátot.

 

 

 

Hogyan tudod használni a nyílt forráskódú divatot?
Ha tetszett és szeretnél még olvasni minket, iratkozz fel a Google News csatornánkra, hogy ne maradj le az újdonságokról és kedveld Facebook oldalunkat.
Nagyszerű dolog blogot írni.