Hogyan valósulhat meg a divataktivizmus?
Divat

Hogyan valósulhat meg a divataktivizmus?

 

 

A divataktivizmus gyakorlati megvalósulása a kifutókon és a művészeti galériákban történik. A kifejezést azonban a mindennapi ruhaviseletre is utalhat. A huszadik század végén a békejel szimbólumokkal ellátott ruhák. A katonai öltözködés háborúellenes aktivizmusként történő használatától kezdődik.

 

A lassú divat

 

Céline Semaan tervező, a New York City székhelyű Slow Factory divatlaborban végzett munkájával a fenntartható divatot és a vásárlói elkötelezettséget előmozdító tervezőkön túlmutatva alkalmazza a kifejezést.

 

A kollekcióknak felhasználhatnak olyan darabokat, amelyek a különböző gyűlölet bűncselekmények elleni kiállásként értelmezhetőek. A népszerű ruházati cikkek gyakran politikai események kommentáljaként is felfoghatóak.

 

Bizonyos törvények meghozatalával szembeni tiltakozás. A női és LMBT felszabadítás részeként viselt öltözetekig bezáróan nagyon széles skálán mozognak.

 

Amelia Bloomer nőjogi aktivista a tizenkilencedik században tevékenykedett, mint lapszerkesztő. Ő lett az első nő, aki női újságot birtokolt és szerkesztett. A női választójogi mozgalmakban végzett kiemelkedő munkássága révén nevéhez egy öltözködési reform is kapcsolódik.

 

A nyugati nők akkori viseletének szerves részét képezte a fűző, amely alternatívájaként egy sokkal kényelmesebb viseletet biztosító Bloomers ruha vált népszerűvé.

 

A Bloomers egy amerikai reformruha, amely forradalmasította a női viseletet. Amelia Bloomer 1849 októberében az általa vezetett folyóirat hasábjain arra ösztönözte a nőket, hogy dolgozzanak ki más öltözködési stílust. Olyat, amelyik nem annyira káros az egészségre, mint a jelenlegi divat.

 

A sürgetés később ez mozgalommá alakult, amely ellentmondott az akkori divatnak. A leszorító fűző viselésének ellenzése nagyobb szabadságot tett lehetővé a nők számára.

 

Ezt a nagyobb szabadságot, mind fizikai, mind pedig metaforikus értelemben lehet érteni.

 

 

Hogyan valósulhat meg a divataktivizmus?

The Lily magazin és a Bloomers

 

 

A Liliom című újság volt az első amerikai újság, amelyt nők szerkesztettek, nők számára írtak és női tulajdonosai voltak. 1849 és 1953 között Amelia Bloomer adta ki.

 

Elizabeth Smith Miller a nőjogi mozgalom szószólója és pénzügyi támogatója volt. 1851-ben egy török ruhát viselt, amely megjelent a The Lily magazinban. A következő hónapban pedig a magazin kinyomtatta a ruha leírását és az elkészítésére vonatkozó utasításokat.

 

 

A nyáron pedig rengetegen viselték a „Bloomer ruhának” elnevezett új női ruhát. A reformruhának számító darab sokkal egészségesebb viseletet képviselt. Amerikában futótűzként elterjedt és virágzó őrületként emlékeznek meg a ruha viselés változásáról.

 

Massachusetts államban a gyárak bankettet adtak minden női dolgozójuknak, akik az egészségesebb ruhát viselték. Ohio államban a város legnagyobb társadalmi eseményén a nők Bloomer ruhában jelentek meg. Bálokat és piknikeket szervezek. Bloomer intézeteket alapítottak.

 

New Yorkban a ruhának fesztivált rendeztek. Mary Gove Nichols megfogalmazta a párizsi divat despotizmusától való függetlenségi nyilatkozatot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyszerű dolog blogot írni.