Karrier

Kata indítása

Kata indítása

Kata indítása

Kata indítása – Az egyéni vállalkozás legnépszerűbb formája a KATA, amelynek a lényege az, hogy havonta 1 millió forint bevételig 25 000 forint (másodállású vállalkozó) vagy 50 000 forint (főállású vállalkozó) befizetésével a vállalkozó rendezi az adóterheit. Abban az esetben, ha alanyi mentes formát választunk, az ÁFA nem rakódik rá a számlákra, így ÁFÁ-t sem kell fizetni. Az állam a KATA adózás szabályait úgy határozta meg, hogy ha egy cégtől 3 millió forint feletti jövedelem származik, akkor 40% adót kell fizetni. Azért hozta meg ezt a szabályozást az állam, mert szerette volna elkerülni a bujtatott foglalkoztatást.

Azonban az 50 000 forintos összegből a KATÁ-s vállalkozó nem számíthat majd magas nyugdíjra. További lehetőség, hogy a 75 000 Ft-os KATÁ-t választjuk. Ennek a lényege az, hogy a járulékalap magasabb lesz. Nyugdíj szempontjából kedvezőbb, illetve gyermekvállalás előtt lehet aktuális. Azonban fontos tudni, hogy még ennek a magasabb összegnek a fizetésével sem érdemes számottevő nyugdíjra számítani.

Kata indítása – Konzultáció könyvelővel

Jelen cikkben található információk nem minősülnek tanácsadásnak. Fontos, konzultáni egy könyvelővel, mielőtt fontos üzleti döntést hoznál. A jelen cikk infocmáció nyújtásként értelmezhető, a professzionális könyvelővel történő konzultációt nem helyettesítheti.

Kata indítása – Egyéni vállalkozás költségei

  • A havi tételes adó 25 000 vagy 50 000 vagy 75 000 forint.
  • Könyvelési díj, körülbelül 8 000 forint / hónap, a számlák mennyiségétől függően.
  • Iparűzési adó vagy IPA megfizetésekor három különböző lehetőség közül kell választanunk, a legnépszerűbb az 50 000 forintos fix éves adó
  • Kamarai tagdíj 5 000 forint / év
  • Számlázó program

 

Vállalkozói bankszámla

A vállalkozói bankszámla kiválasztásakor vegyük figyelembe a számlavezetési díjat, az utalási díjat, a készpénzfelvétel díját, azt, hogy mennyire rugalmas az ügyfélszolgálat, illetve milyen egyéb szolgáltatások állnak rendelkezésre.

Személyes ügyfélkapu

Az ügyfélkapu a kormányzat elektronikus azonosító rendszere, mely biztosítja a felhasználók számára, hogy egyszeri belépéssel kapcsolatba léphessenek az elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel.

Székhely

A vállalkozás székhelyén kötelező kihelyezni a cégtáblát. Abban az esetben, hogy ha nincsen cégtáblánk a NAV megbüntethet minket.

Tevékenységi kör

Régen az volt a divat, hogy minden tevékenységi kört vegyünk fel amit csak lehet, mert abból baj nem lehet. A tevékenységhalmozás téves irány. Csak olyan tevékenységet szabad felvenni, amit valóban végezni is fogunk.

Alanyi adómentesség

Röviden kifejezve az alanyi adómentesség azt jelenti, hogy mentesülni fogsz az ÁFA fizetés alól, nem kell ÁFA bevallást készítened és a számláidon sem fog szerepelni az ÁFA. Az alanyi adómentesség azt is jelenti, hogy a költségeidhez kapcsolódó ÁFÁ-t sem tudod elszámolni levonható adóként. Alanyi adómentességet akkor érdemes választanod, ha a naptári évben az értékesítésed 12 millió forint alatt marad.

Adószám

Az adószámot nem szabad összekeverni az adóazonosító jellel. Az adóazonosító jel magánszemélyeknek, az adószám pedig vállalkozások számára osztják ki.

Vállalkozói igazolvány

2020-tól kezdődően megszűnt a vállalkozói igazolvány.

Kamarai regisztráció

Nagyon fontos, hogy a kamarai tagdíj éves díja rendezve legyen, ellenkező esetben inkasszózhatják a bankszámlát.

Kereskedelmi tevékenység bejelentése

A székhelyed szerint illetékes önkormányzatnál kell bejelenteni a kereskedelmi tevékenységet. Ha egy webshopot indítasz például azt be kell jelentened. Az önkormányzat weboldalán találhatsz ezzel kapcsolatban bővebb információt, illetve a bejelentéshez szükséges adatlapot, formanyomtatványt.

Iparűzési adó bejelentése

Szintén az önkormányzatnál szükséges bejelenteni a KATA vállalkozás elindítását. A bejelentés papír alapon vagy elektronikusan is megtörténhet.

Számlázó program bejelentése

Az egyéni vállalkozónak online számlaadási kötelezettsége van, amelyet egy online számlázó program tud biztosítani. Az álalunk választott számlázó programot szükséges bejelenteni a NAV-nak. A két legnagyobb online számlázó program a Billingo és a Szamlazz.hu.

Egyéni vállalkozás megkezdése

Egyéni vállalkozás alapítása előtt érdemes ellenőrizni, hogy a választott tevékenység engedély-, illetve bejelentésköteles-e, valamint tájékozódni a tevékenységi körök képesítési követelményeiről a hatályos jogszabályokban, és a gazdasági kamaráknál.

Az egyéni vállalkozó a nyilvántartásba olyan tevékenységet jelenthet be, amely szerepel az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzékében (ÖVTJ-kódok), és amelynek jogszabályi feltételeit teljesíti. Ha nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, tevékenységét törölnie kell.

A tevékenységi körök képesítési követelményeiről a gazdasági kamaráktól részletes tájékoztatást kaphat. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján elérhető a bejelentéshez, hatósági engedélyhez kötött gazdasági tevékenységek katalógusa: https://e-tus.hu/etus/ .

A KSH honlapján további segítség található a választható tevékenységek ÖVTJ-kód szerinti besorolásáról: ÖVTJ’21 Tartalom

Az egyéni vállalkozó a nyilvántartásba vétel napján kezdheti meg tevékenységét.

Ha a bejelentő a bejelentési űrlapot nem megfelelően töltötte ki, erről a tényről – a bejelentés hiányainak, illetve hibáinak megjelölését és az egyéni vállalkozói tevékenység bejelentés nélküli megkezdésének, valamint folytatásának jogkövetkezményeire való figyelmeztetést tartalmazó – a Webes Ügysegéd felületén azonnal automatikus visszajelzést kap.

A gazdasági kamarák tájékoztatást adnak a képesítéshez, hatósági engedélyhez, valamint bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján elérhető a Kamarai Vállalkozói Információs Rendszer (KAVIR, https://kavir.mkik.hu/), amely az egyes tevékenységek képesítési, engedélyeztetési, bejelentési követelményeiről nyújt tájékoztatást.

A bejelentett adatok ellenőrizhetőek az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásában.

Egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése

Az egyéni vállalkozói tevékenység olyan vállalkozási forma, amelynek keretében Magyarország területén természetes személy letelepedés keretében üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet végezhet.

Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését a Webes Ügysegéden erre a célra rendszeresített űrlapon (elektronikus bejelentés) vagy személyesen, a NAV bármelyik ügyfélszolgálatán lehet bejelenteni.

A Webes Ügysegéd a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ)általi azonosítással vehető igénybe, tehát

Ügyfélkapu-regisztrációval vagy
Részleges Kódú Telefonos Azonosítással (RKTA) vagy
e-személyi igazolvánnyal.

A bejelentés megtehető a NAV bármelyik ügyfélszolgálatán – személyesen vagy meghatalmazott segítségével is.

 

 

trendi divat

 

 

 

Divattrend

 

A divat feltétlenül uralkodik a ruházatban. Online magazinunkban olyan híreket, érdekességeket szeretnénk az olvasóink számára összegyűjteni, amelyek hozzájárulnak a mindennapi élet színesítéséhez. Hiszünk benne, hogy mindenkinek járnak a lélek emelő pillanatok. Amikor  egy ruhadarabot nem csak a funkciója, hanem az esztétikája miatt viseljük. Kifejezzük saját egyéniségünket, érzésvilágunkat és a világról alkotott gondolatainkat. A divat feltétlenül uralkodik a ruházatban, de divatos lehet bármi, ami formai megjelenéssel bír, sőt divatos lehet még egy gondolat, elképzlés is. Szeretnénk, ha olvasóink olyan bejegyzéseket olvasnának, amelyek jobbá teszik a mindennapjaikat.

A divat szó alatt általában egy adott kultúra vagy kor irányzatát értik, amely leggyakrabban az öltözködést, a protokolláris szokásokat és a társas érintkezés szabályait foglalja magába. A divat a legáltalánosabb értelemben a társas érintkezést irányító szokások rendszere. Divatként szokás hivatkozni azokra a fogalmakra, amikor az élet külső formáit, a társas érintkezés, a viselet, az öltözködés módját irányító vagy változó szokások összességéről, rendszeréről beszélünk. Divat lehet egy felkapott szokás, vagy valakinek, illetve valaminek egy adott időszakhoz köthető közkedveltsége.

Ralph Lauren úgy fogalmazta meg: “Amit teszek, az arról szól, hogy a lehető legjobb életet éld, és élvezd a körülötted lévő élet teljességét. Attól, amit viselsz, egészen addig, ahogy élsz, egészen addig, ahogy szeretsz.”

Illyés Gyula szerint “Törvényszerű, hogy ahol mindenki már rikítóan festi magát, divatot az kezd, aki tartózkodik ettől. Harminc éve még lehetett gépen szerelmes levelet írni; ma, amikor mindent gépen írunk, épp ez alpári.”

Online divatmagazinunk keresi, hogyan tudja segíteni az olvasóit az önkifejezésben, azoknak a pillanatoknak a megtalálásában, amelyekre boldogan emlékezünk vissza. Hisszük, hogy a jó életérzés, nem csak a nagy vagyonnal bíró személyeknek kíváltsága. Mindenkinek jár az érzes, hogy szépnek érezze magát és ezt a külvilág is visszajelezze számára. Ezekből a pillanatokból lesznek a szép emlékeink.

DIVAT TREND | TRENDI DIVAT | Amit teszek, az arról szól, hogy a lehető legjobb életet éld, és élvezd a körülötted lévő élet teljességét.

 

 

 

ÉLETMÓD

Az életmód szó szerinti jelentése, olyan szokásokat, attitüdöket, erkölcsi normákat jelöl, amelyek együttesen egy személy vagy egy csoport életmódját alkotják. Szociológiai értelemben az egyén vagy a csoport érdekei, véleményei, viselkedése és viselkedési orientációi.

Vidéken más életet folytatunk mint városban. Az életmód általában tükrözi az egyén hozzáállását, életmódját, értékeit vagy világnézetét. Ezért az életmód az önérzet kovácsolásának és a személyes identitással rezonáló kulturális szimbólumok létrehozásának eszköze.

Az életmódnak nem minden aspektusa önkéntes. Hiszünk benne, hogy a jó élet nem csak egy szűk kíváltságos, nagy vagyonnal rendelkező rétegnek jár. Olyan bejegyzéseket próbálunk közzétenni, amelyeknek segítségével felfedezheted saját magadat, a vágyaidat.

Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy inspiráljuk olvasóinkat a jobb élet megteremtésében. Bárhol vagyunk is a világban, bármilyen körülmények között, minden embernek fontos, hogy az életében legyenek olyan pillanatai, amelyek a sajátja, amikor kifejezheti egyéniségét.

 

KARRIER

Életünk jelentős részét a karrier építésével töltjük. Lehet, hogy egy vállalatnál dolgozunk alkalmazottként vagy tanulunk, hisszük, hogy a szabadidő kellemes eltöltése mindannyiunk számára fontos érték.

Szeretnénk, ha minden ember olyan munkát végezhetne, ami feltölti és jobbá teszi a mindennapjait. Ha olyan munkát végzel amit szeretsz, akkor nem dolgozol.

A karrier egy másik igen jelentős területe az, amikor az ember nem alkalmazottként dolgozik, hanem saját vállalkozásba kezd. Amikor vállalkozni kezdünk fontos, hogy ne egy plusz munkahelyet hozzunk létre saját magunk számára.

Sokkal inkább egy olyan rendszert, amelynek segítségével több szabadidőre, nagyobb önkiteljesedésre van lehetőségünk. Nagyon sok vállalkozó ott rontja el, hogy egy saját munkahelyet teremt magának, ahelyett, hogy egy olyan rendszert teremtene, amely további lehetőségeket biztosít számára.

 

RECEPTEK

Receptek – A konyha egy különleges helyszín az életünkben. Itt készülnek el azok az ételek, amelyeknek egészségesnek, finomnak és táplálónak kell lenniük. Olyan recepteket szeretnénk összegyűjteni és közzétenni, amelyeknek alkalmazásával könnyen, gyorsan és egyszerűen készíthetjük el konyhánk különlegességeit.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy olvasóinkat megpróbáljuk hozzásegíteni az apró boldog pillanatok megteremtésében. Nagyon sokszor van, hogy elfáradunk a rutinba, amelyeket napról napra valósítunk meg. Szeretnénk lelkesíteni olvasóinkat, olyan tartalmak közzétételével, amelyeknek megvalósítása talán hozzájárulhatnak a kellemesebb hétköznapokhoz.

Amikor a konyhai munkára gondolunk, fontos, hogy nyitottak legyünk, merjünk kipróbálni olyan dolgokat, amelyeket addig még nem. Természetesen fontos, hogy a saját stílusunk szerint tegyük. Tántoríthatatlanul azt gondoljuk, hogy minden embernek jár az a boldogság, amelyet a különleges fogások elkészítésével valósíthatunk meg.

 

 

SZÉPSÉG

A szépség relatív fogalom, szép az ami érdek nélkül tetszik. Minden nő és férfi vágyik arra, hogy valaki szépnek tartsa. A szépség ipar meghatározza az aktuális trendeket.

Szerintünk a szépség eléréséhez nem feltétlenül van szükség arra, hogy elkülönített bankszámlával rendelkezünk az adott cél elérésére. Sokkal inkább fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Természetesen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat fontos, hogy meglegyenek azok az eszközök, amelyek szükségesek a lelki egyensúlyunk eléréséhez. Egy utazás, nyaralás vagy csak egy kisebb kirándulás is hozzájárulhat lelki békénkhez.

Nagyszerű kikapcsolódás elutazni egy másik városba és ott csak egy picit sétálni, majd hazatérni. A kényeztetés minden nőnek és férfinek jár az arc- és testápolás területén.

Olyan bejegyzéseket szeretnénk közzétenni, amelyek hozzásegítik az olvasóinkat, hogy felfedezzék és megmutassák saját szépségüket.

 

HÍRESSÉGEK

A hírességek évszázadában, a XX. század elején indult a mozi világkörüli útjára. A század közepére a filmes világ központja Hollywood lett. A Hollywood-i álomgyár adta a világnak a sztár kultúrát. A filmvásznon szereplő csillagok fényűző életet éltek, vörös szőnyegen jelentek meg a filmbemutatókon és díjátadó esteken csodálhattuk őket.

A hírességek által élt fényűző, luxus élet azonban nem adatik meg mindenkinek. Ebben a rovatban a sztárok emberi arcát szeretnénk bemutatni. Azt gondoljuk és vitathatatlanul képviseljük, hogy lehet teljes életet élni abban az esetben is, hogy ha az ember nem luxus körülmények között éli mindennapjait.

A XXI. században egyre fontosabbá válik az önmagunk felé fordulás. Hisszük, hogy mindannyiunk számára elérhető eszközökkel életünk szebbé, jobbá, teljesebbé tehető. Olyan cikkeket szeretnénk közzétenni, amelyek hozzásegítik az olvasóinkat abban, hogy felfedezzék értékeiket és életüket saját értékeik szerint, egészségesen és boldogan éljék.

 

Nagyszerű dolog blogot írni.