Karrier

Legyél jobb előadó, mint azt bármikor is képzelted

Legyél jobb előadó, mint azt bármikor is képzelted

Legyél jobb előadó, mint azt bármikor is képzelted

Néhány jótanács a színészmesterség világából

Legyél jobb előadó, mint azt bármikor is képzelted – Akár az üzleti életben, de egy magasabb pozícióban elengedhetetlen, hogy kiállj és beszélj az emberek előtt. Egy prezentáció sokaknak okozhat nehézséget. A nyilvános előadást azonban nem lehet elkerülni. Ime néhány jótanács annak érdekében, hogy sokkal jobb előadó legyél, mint azt valaha is képzelni merted.

Előfordult már veled, hogy visszanéztél egy fényképet és nem ismertél magadra? Felvetted a hangodat és nem tudtad ki beszél? Az ilyen élmények visszatartanak minket a nyilvános szerepléstől. Azonban fontos, hogy megtanuljuk kezelni ezeket a szituációkat.

Legyél jobb előadó, mint azt bármikor is képzelted

Akár az üzleti életben tevékenykedünk, akár egy beosztásban, idővel nem kerülhetjük el a nyilvános prezentációt. Jobb ha felkészülünk arra, hogy szerepeljünk az emberek előtt. Összegyűjtöttünk néhány jótanácsot, amely segíthet abban, hogy jobb előadóvá váljunk.

A színész több napot és több hetet, olykor hónapokat is eltölt azzal, hogy megtanulja a szöveget. Minden egyes mozdulatot elpróbál tükör előtt. A rendező, a koreográfus segítheti a mozdulatait. A nyilvános szereplés során elképzelhető, hogy lámpaláz gyötör minket. Szeretnénk elmenekülni és rettenetesen izgulunk. Ha megfelelő mennyiségű próbát beletettünk a felkészülésbe az segíthet, hogy a nagy pillanat során automatizmusok életbe lépjenek és átrepítsenek minket a nyilvános szereplésen.

Legyél jobb előadó, mint azt bármikor is képzelted

Fontos gondolat, hogy nem szükséges megtanulnunk a szöveget. Elképzelhető, hogy ez hátráltat minket és a felsüléshez vezet. Több éves gyakorlat szükséges ahhoz, hogy terjedelmesebb szöveget kívülről megtanuljunk. A nyilvános szereplés során javasolt is, hogy ne kívülről megtanult szöveget mondjunk. Hamisnak tűnhet.

A próbák viszont annál fontosabbak! Oda kell eljutni, hogy tudd a legfontosabb állomásokat, ahová el kell jutnod az előadásban. Ha megpróbálsz egy mondatot megjegyezni és az nem jut eszedbe, akkor beleszülhetsz a szerepedbe. Ez nem jó.

Helyette ismerd az előadásodat. Olyan jól, hogy ha a jegyzetedre nézel, akkor pontosan tudod, hogy hol tartasz és hova kell haladnod tovább.

A színészek megtanulják, hogy bármilyen probléma lehetséges előadás közben. Például eldől egy díszlet vagy elveszik egy kellék. A színész megtanulja, hogy ilyen esetben hogyan viselkedjen úgy, mintha az eseménynek meg kellett volna történnie. Beledolgozza a történetbe.

Legyél jobb előadó, mint azt bármikor is képzelted

Ha valami váratlan dolog történik, megbotlasz a színpadon, vagy felborítasz valamit, akkor ne érezd magad kellemetlenül. Gyorsan mondanod kell egy viccet. Aminek köszönhetően a közönség szeretni fog téged és azt hiszi majd, hogy a hibát direkt csináltad meg.

Ezt úgy értheted el, hogy ha készülsz jó mondásokkal. Például, „most bemutattam azt, hogy miért nem a sport területén tevékenykedem, de nézzük a mai témát…”

Mi az amire még fel kell készülnöd? Hogyan legyél magabiztos és céltudatos? A közönség nem fogja tudni, hogy iszonyatosan ideges vagy. Hogy liftezik a gyomrod. A közösnég nem fogja tudni, hogy lámpalázad van. Tégy úgy, mintha magabiztos lennél.

Erre fontos felkészülni. Ezt fontos gyakorolnod, a próbák során. Milyen az, amikor magabiztos vagy? Mi történik akkor, ha elrontasz valamit? Magabiztosan haladsz tovább. A közönség a te oldaladon áll, azt akarja, hogy jól csináld, amit csinálsz. Ez bátorítson és adjon erőt az előadáshoz.

 

Legyél jobb előadó, mint azt bármikor is képzelted bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagyszerű dolog blogot írni.