Mérettáblázatok (US,UK,EU)
Divat

Mérettáblázatok (US,UK,EU)
A ruhaméret egy jelzőszám vagy egy betű. Arra utal, hogy információt szolgáltasson számunkra arról, hogy az általa jelölt darab milyen méretű és alkatú testre illeszkedik a lehető legjobban. A vásárlás során a ruhaméret segít abban, hogy kiválasszuk a megfelelő ruhadarabot.

 

A mérettáblázatok a tömeggyártás során előállított ruházati termékek méreteit tartalmazzák. Az iparban többféle mérettáblázatot alkalmaznak. A ruhaméreteket számos különféle szabvány szerint jelölik.

 

Az Európai Unió szabványa megfelel a magyar méreteknek. Az Egyesült Királyság saját specifikációt alkalmaz az alábbiakban az Egyesült Államok, Egyesült Királyság és a magyar szabványok szerint is megfelelő EU méreteket feleltetjük meg egymásnak.
Mérettáblázatok (US,UK,EU)

 

Női szoknyák, ruhák, kabátok

Női szoknyák, ruhák, kabátok méretei

Női blúzok, pulóverek

Női blúzok, pulóverek méretek

Lány ruhák, kabátok

Lány ruhák, kabátok méretei

Női cipők

Mérettáblázatok (US,UK,EU)
Férfi öltönyök, pulóverek, kabátok

Mérettáblázatok (US,UK,EU)

A Férfi ingek

Mérettáblázatok (US,UK,EU)

Férfi cipők

 
 

Vintage ruhák esetén a méretekkel vigyázni kell

 

A ruházati méretek rendszere nagyon sokat változott az elmúlt 60-évben. A méretezési szabványok az 1940-es években alakultak ki. A 40-es évek előtt a ruhaméretek az életkoron alapultak, tehát egy 16-os méretű ruha a 16 éves lány ruhának felelt meg.

 

A hölgyek esetében a mell mérése után határozták meg a tökéletes méretet. A ruházati márkák fellélegeztek, amikor 1958-ban bevezették a kereskedelmi szabványt, amely több évtizedes méretezési problémákra próbált megoldást kínálni. Az 1958-as szabvány szerint a méretek 8 és 38 között mozogtak és magasságjelzéssel látták el őket. Ezek a magas ( T ), szabályos ( R ), illetve az alacsony ( S ) betűjelek jelölték.

 

A szabványokat már a következő évtizedben, a 60-as években is módosították. A 16-os méretről 12-re. És az azt követő időszakban is több alkalommal változtak a méretek. Bevezetésre került a nullás, a dupla nullás méret is.
1970 decemberében az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma új, frissített szabvánnyal jelentkezett. Az 1980-as évekre az univerzális méretezési szabvány reményeivel felhagytak és a márkák a Vanity méretezés gyakorlatát vezették be.

 

Hiúsági okokból a ruházaton a valós méretnél kisebb méretűre címkézték a ruhákat és ezzel megnövekedtek az eladások. Ennek a gyakorlatnak volt köszönhető, hogy új méreteket kellett bevezetni (0,00) mivel a márkák szó szerint a végére értek a méretek csökkentésének.

 

A hiúsági méretezés hatásai a mai napig jelen vannak a modern ruha iparban.
Nagyszerű dolog blogot írni.