Mit jelent a fenntartható divat
Divat

Mit jelent a fenntartható divat?

 

 

Mit jelent a fenntartható divat? A divatipar a világ egyik legnagyobb iparága. Ebből az is következik, hogy az egyik legszennyezőbb is. A fentiekből adódóan a logika szabályainak megfelelően, hogy ha divatosak akarunk lenni, akkor pénztárcánkkal a környezetszennyezést fogjuk támogatni.

 

Ugyanígy igaznak kell lennie annak az állításnak is, hogy ha szeretnénk a környezetvédelemmel kapcsolatos elképzeléseinket érvényre juttatni és kifejezni azt a mindennapokban, akkor nem lehetünk divatosak.

 

Azonban ez nem így van. Létezik megoldás arra, hogy divatosak és csinosak legyünk, miközben a környezetvédelemmel kapcsoltban fennálló elképzeléseinket is érvényesítjük, ez a megoldás pedig nem más, mint a fenntartható divat.

 

Vivienne Westwood foglalta össze talán a legtömörebben a fenntartható divatmozgalom lényegét:

 

Vásárolj kevesebbet, válassz jól, vigyázz rá!

 

Napjainkban és az elmúlt években a divatmárkák versenyfutásba kezdtek annak érdekében, hogy a fenntartható divat saját vállalatukhoz tapadjon. A Gen Z legidősebb tagjai elérték a felnőttkort. Munkába álltak és önálló keresettel jelentek meg a piacon.

 

Márpedig a Gen Z egy teljesen új tudatosságot, egy teljesen új vásárlói tudatosságot képvisel, amelyet nem fél megosztani és megtanítani az idősebb generációk tagjainak sem. Egyáltalán nem kérdés, hogy az következő generációk tagjai is osztozni fognak ebben az új fogyasztói magatartásban.

 

A Gen Z egy olyan generáció amelyiket digitális bennszülött generációnak is neveznek. Tagjai már beleszülettek abba az időszakba, amikor az internet és az okos készülékek a mindennapok részei lettek. A generáció minden információhoz hozzáfér, az interneten, globális szinten és kommunikál is.

 

Mindennapi döntései során pedig a pénztárcájával szavaz és nem vásárol meg olyan terméket, amely nem megfelelő alapanyagból, vagy nem megfelelő eljárással készült. A nem megfelelő alatt érthetjük a környezetszennyezést is és érthetjük azt is, hogy nagyon alacsony, méltatlanul alulfizetett munkások készítették a terméket.

 

 

 

 

Mit jelent a fenntartható divat?

Miért van szükség a fenntartható divatra?

 

A fenntarthatóságnak három pillére van. A gazdasági fejlődés, a társadalmi fejlődés és a környezetvédelem. A három pillér a növekedés és a fejlődés megteremtése közben megvédi a bolygót és a a rajta élő embereket és az állatok jólétére is gondol.

 

A divatellátási láncban részt vevő emberek javát szolgálja. A divatipar azért is óriási hatást gyakorol a közösségekre, mert nagyon sok család függ a divatiparral történő együtt működéstől, munkától. A fogyasztók eldönthetik, hogy olyan termékeket vásárolnak meg, amelyet jó körülmények és jó feltételek mellett állítottak elő.

 

A fenntartható divat, tehát a környezetvédelem mellett szól arról is, hogy az iparágban dolgozó embereket megvédjük. A fast fashion egyáltalán nem etikus. A sweatshopok és a rabszolgamunka egyre inkább ellenérzést váltanak ki a józan gondolkodású emberekből.

 

A munkavállalók kizsákmányolása annak érdekében, hogy a fast fashion igényeinek megfeleljenek embertelen és erről egyre többen tudomást szereznek. Az emberi jogok súlyos megsértése az egyik oka annak, amiért a fenntartható divatra szükség van.

 

Mit jelent a fenntartható divat? Gazdasági okok

 

A divatipar az elmúlt években a kizsákmányolás rendszerére épült. A márkák nem fizettek annyit sem az alkalmazottaknak, hogy az alapvető szükségleteiket kielégítsék. Közben a felsővezetők elképzelhetetlen gazdaságra tettek szert.

 

Teljesen igazságtalan a vagyon felhalmozása, miközben az alkalmazottak olyan szinten fizetik alul, hogy már rabszolgamunkának is minősíthető a foglalkoztatásuk. A kizsákmányolási rendszer táplálja a világunkban jelenlevő jövedelmi egyenlőtlenséget.

 

A vásárlók új tudatossága kitér arra is, hogy egy drágán megvásárolt fast fashion ruhadarabbal az egyenlőtlenséget, a kizsákmányolást és a rabszolgamunkát támogatják. Arra szavaznak a pénztárcájukkal, hogy a csúcsvezetők továbbra is milliárdosok, míg az alkalmazottak, kifosztott rabszolgák legyenek.

 

A fenntartható divatra azért van szükség, mert egyre többen jönnek rá arra, hogy ilyen rendszereket nem akarnak támogatni a ruhavásárlással kapcsolatos döntések meghozatala során.

 

Környezetvédelem

 

A bolygó, amelyen élünk veszélybe került. A vállalatok mérgező vegyi anyagokat használnak és a textilhulladékok magas szintje hatalmas szeméttelepeket hozott létre szerte az egész bolygón.

 

A poliészter, amit a divat gyakran alkalmaz alapanyagként, hozzájárul, a műanyag szennyezés egyre inkább növekvő szintjéhez. A fenntartható divatra azért is szükség van, mert egy teljes ellátási láncot épít fel fenntartható módon.

Nagyszerű dolog blogot írni.