Mit jelent a körkörös divat?
Divat

Mit jelent a körkörös divat?

Mit jelent a körkörös divat?
A körkörös divat a fenntartható stílus jövője. A bolygó védelme okán a divatipart a környezetvédelmi szempontok érvényesítése mentén meg kell újítani. Miközben a trendi fast fashion termékeket megvásároljuk olyan árakon, amelyekből akár egy kisebb lakás vagy autó is kijönne gondolnunk kell arra, hogy mit is teszünk valójában.

 

Ezek a termékek olyan alapanyagokból készültek, amelyek nem környezetbarát gondolkodásmódból kerültek kiválasztásra. Olyan eljárással, amelyek szennyezik a környezetet. A gyors elhasználás következtében pedig hatalmas szeméttelepeket alakítanak ki, amelyek azt eredményezik, hogy szeméthegyeket építünk a bolygónkra.

 

Esetleg távoli országokban olyan alacsony munkabérért dolgozó munkások készítették, amelyet inkább nevezhetünk rabszolgamunkának, mint tisztességes megélhetést biztosító tevékenységnek. A termék megvásárlásával tehát pénzünket és jóváhagyásunkat adjuk ahhoz, hogy a divatipar rombolja a környezetet, károsítsa a bolygót, miközben embereket taszít kiszolgáltatott, embertelen helyzetbe.

 

Arról nem is beszélve, hogy mindez a folyamat a saját környezetünkben élő szabókat, varrónőket is ellehetetleníti, hiszen az ő munkájukat, helyettesítik a harmadik világba, rabszolgamunkába kiszervezett munkaerő. Ez nem mehet így tovább. És nem is megy. Egy újfajta vásárlói tudatosság következtében

 

 

  • A bolygó védelmét elsődleges szempontok közé kell helyezni.
  • A környezetvédelem és az etikus kereskedelem szempontjait érvényesíteni kell a választásunk során, miközben az állatok jólétére is hangsúlyt helyezünk.
  • A ruháinkat tisztelni és szeretni kell és mindent meg kell tennünk azért, hogy a ruháink élettartamát megnöveljük.
  • Az elképzelhetetlen kommunikációs hatalommal bíró divat és reklámipar helyett, a saját egyéniségünknek kell meghatároznia a saját stílusunkat és azt, hogy milyen ruhát, divatkiegészítőt veszünk fel.
A változás már elkezdődött

 

Az elmúlt években a fenntartható divat egyre népszerűbb lett. Egy újfajta vásárlói tudatosság jelent meg, amelyet egyre több magánszemély kezdett el tudatosan érvényesíteni a mindennapi döntései során.

 

A világjárvány során megtapasztalt események csak felgyorsították ezt a folyamatot. Továbbá megjelent egy új generáció a piacon, akik magukkal hozták a fenti elveket és a megalkuvást nem tűrő, újfajta vásárlói tudatosságot.
Mit jelent a körkörös divat?

 

Olyan ruhákat, cipőket és divatkiegészítőket értünk a körkörös divat fogalma alatt, amelyeket azzal a szándékkal terveztek, gyártottak, értékesítettek, hogy a lehető leghosszabb ideig, felelősségteljesen, hatékonyan és értékes formában keringjenek a társadalomban.

 

Végül vagy képesek arra, hogy teljes mértékben visszatérjenek a természetes ökoszisztémába, vagy pedig teljes mértékben újrahasznosíthatóak. A körkörös divat, tehát a divatipar termékeinek teljes újra hasznosítását jelenti. Ebből adódóan a fenntartható divat részének tekinthető.
Mit jelent a körkörös divat?

Mit jelent a körkörös divat?

A körkörös gazdaság

 

A körkörös gazdaság a termelés és a fogyasztás egy olyan modellje, amely a meglévő anyagok és termékek megosztását, újra felhasználását, javítását, felújítását, újra hasznosítását, a hulladék környezetbarát kezelését foglalja magában.
A modell három alapelvének tekinthető

 

  • A hulladék és a szennyezés megszüntetése.
  • A termékek és az anyagok körforgása.
  • A természet regenerálása.

 

Meg kell találnunk a módját, hogy ne csak pusztán a viszonteladást valósítsuk meg. A körforgásos gazdaság és a körforgásos divat a gazdasági folyamatot teljes egészében kell figyelnünk. Korábban, a lineáris gazdaság, a lineáris divat szabályai szerint a terméket megtervezték, gyártották, értékesítették, használtuk majd kidobtuk.
A körkörös divat nem olyan egyszerű, mint első ránézésre látszik. Megköveteli a régi ruhákat javítsuk, újra használjuk majd átalakítsuk. Miközben az ipar rohamtempóban igyekezik azon, hogy megvalósítsa a viszonteladás programját, nincsen megoldás számos kérdésre.

 

A körforgás szempontjából kritikus kérdés az újrahasznosítás. Csak úgy tudjuk megállítani a hulladéklerakók további növekedését és minimalizálni a környezetszennyezést. Ha tetszett és szeretnél még olvasni minket, iratkozz fel a Google News csatornánkra, hogy ne maradj le az újdonságokról és kedveld Facebook oldalunkat.
Nagyszerű dolog blogot írni.