Mit jelent a kreatív gazdaság
Divat

Mit jelent a kreatív gazdaság?

Mit jelent a kreatív gazdaság? A kreatív gazdaság nem más, mint amikor az emberek a kreatív képzelőerejüket használják arra, hogy növeljék egy ötlet értékét. 2001-ben John Howkins dolgozta ki a kreatív gazdaság koncepcióját, amelynek értelmében az érték újszerű, képzeletbeli tulajdonságokon alapul.

 

Sokan vannak, akik szerint a 21. század gazdaságának meghatározó jellemzője a kreativitás, ugyanúgy, ahogy a 19. és a 20. század elejét az ipar jellemezte.
 

Mit jelent a kreatív gazdaság?

 

A kreatív gazdaságnak igazából, nincsen egy egységes definíciója. Az emberi kreativitás és az ötletek és a szellemi tulajdon, a tudás és a technológia között létező kölcsönhatásra épül. Egy folyamatosan fejlődő koncepció.

Az olyan kreatív iparágak, mint például a reklám, az építészet, a kézművesség, a tervezés, a divat, a film, a videó, a fotó, a zene, az előadóművészetek, a könyvkiadás, a szoftverek, a számítógépes játékok, az tv/rádió a kreatív gazdaság éltető elemei. A kereskedelem és a kulturális érték fontos forrásának tekintheti.

 
 

Mai értelemben

 

A mai értelemben vett kreatív gazdaság az ipari forradalomra és az urbanizációra vezethető vissza. A huszadik század második felében az információs társadalom, a tudástársadalom, majd a hálózati társadalom hozta létre a posztindusztriális társadalmat.

Az 1990-es években Európa elkezdte felismerni a kultúra gazdasági elemeit. 1998-ban 14 kreatív iparágat jelölt ki a brit Kulturális, Média- és Sportminisztérium. Ezt később 12-re csökkentették.

A kreatív gazdaságok élvezhetik a szellemi és művészi szabadság előnyeit, a cenzúra hiányát, a tudáshoz történő hozzáférést, a magántőke rendelkezésre állását, a piaci árak szabadságát miközben a lakosság maga dönt arról, hogy mit vásárol meg.
Mit jelent a kreatív gazdaság? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagyszerű dolog blogot írni.