Mit jelent a Vintage ruha?
Divat

Mit jelent a Vintage ruha?
Vintage ruhának nevezhetünk mindent, amit egy korábbi korszakban viseltek az emberek. Vannak olyan meghatározások, amelyek, az elmúlt évtizedeket figyelmen kívül hagyják, hiszen még nem telt el megfelelő idő ahhoz, hogy korábbi korszaknak nevezhessük őket.

 

Nincsen pontosan meghatározva, hogy mennyi időnek kell eltelnie, hogy egy adott ruhadarab Vintage-nek tekinthető legyen. Azonban ami érdekesebb és sokkal izgalmasabb, hogy a különböző évtizedek ruhadarabjait tetszés szerint párosíthatjuk és viselhetjük.
Mikortól lehet egy ruhát Vintage ruhának tekinteni?

 

Igaz, hogy nem létezik kőbe vésett szabály, amely megmondaná, hogy mikortól lehet egy adott ruhadarabot Vintage ruhának tekinteni. Azonban a Vintage öltözködés stílusának rajongói kialakítottak általános irányelveket, amely szerint 20 évnél régebbi ruhát, lehet Vintage vagy retro néven leírni.

 

Ez azt jelenti, hogy a 2000-es évek és az az előtti évek stílusát nevezhetjük Vintage-nak. Amely azért érdekes, mert az ezredforduló során kialakult egyedi divat esztétikát a Y2K divat, éppen az elmúlt években tért vissza és napjainkban is reneszánszát éli.

 

Így felmerül a kérdés, hogy a Y2K divat a 2020-as években mennyire számít 20 évvel ezelőtti stílusnak. Ahhoz, hogy valamit kérdés nélkül, biztosan Vintage darabnak nevezhessünk, legalább 50-évesnek kell lennie. Tehát a 70-es évek stílusának újrateremtésén gondolkodhatunk.

 

Ha egy stílus 100 évvel korábbai, akkor azt antiknak nevezhetjük. Tehát az 1920-as évek divatját antiknak, az 1970-es évek és az az előtti stílusokat igazi vintagenak. A 2000-es év előtt stílusok pedig vintage vagy retronak tekinthető. Ezeket azonban nem szabad nagyon szigorúan értelmezni.
A Retro és a Vintage közötti különbség

 

Igazából a határvonalak a retro és a vintage között is elmosódik. A retro ruhának nevezhető az a ruha, amikor az elmúlt időszak ruháit utánozzuk, a vintage ruhák pedig az adott időszakban készült ruha.

 

Az igazi Vintage

 

Hogyan tudom ellenőrizni azt, hogy egy adott ruhadarab valóban Vintage? Vannak bizonyos jelek, amelyeket kereshetünk a Vintage ruhákon.
  • Egy régi címke, amely tartalmaz olyan információkat, amelyeket ellenőrizhetünk
  • Nem szintetikus szövetek rögzíthetik a ruha készítésének dátumát is
  • Kopás szerepel rajta, hiszen korábban már viselték vagy bármilyen kézi javítás, varrás nyomait látjuk

 

Számos lehetőségünk van arra, hogy visszarepüljünk az elmúlt évtizedek divattrendjeihez. Nagyon könnyű olyan ruhadarabokat találni, amelyek hosszú múlttal rendelkeznek. Ha úgy döntünk, hogy Vintage ruhát veszünk, akkor azzal a fenntartható divat részévé is válunk, hiszen tettünk azért, hogy egy ruhának megnöveljük az élettartamát. Ha tetszett és szeretnél még olvasni minket, iratkozz fel a Google News csatornánkra, hogy ne maradj le az újdonságokról és kedveld Facebook oldalunkat.
Nagyszerű dolog blogot írni.