Életmód

Nagyon fontos gondolatok a gyász folyamattal kapcsolatban

Nagyon fontos gondolatok a gyász folyamattal kapcsolatban

Nagyon fontos gondolatok a gyász folyamattal kapcsolatban

A gyász az életben minket ért veszteségekre adott válaszreakció. Nem esemény, hanem inkább folyamat. A folyamathoz egy meghatározott idő szükséges. A gyászt minden ember máshogyan éli meg. Előfordulhat, hogy a veszteség érzése az egész életünk hátralevő részében soha nem szűnik meg. A gyász folyamaton keresztül minden ember megváltozik. Az életet egy teljesen új az eddigitől eltérő módon szemléljük majd.

Minden egyes ember számára eltérő lehet az időtartam és a gyász intenzitása is. Nem lehet előre megmondani, hogy a gyász meddig fog tartani. Siettetni sem lehet a folyamatot. Fontos, hogy megadjuk magunknak a megfelelő időt a gyász folyamatra. Elképzelhető az is, hogy éveken keresztül jelentkeznek olyan pillanatok, amikor intenzíven éljük át a gyász érzését. Egyre hosszabbak lesznek, az időszakok, az ilyen intenzív gyász időszakok között.

Amikor valakit elveszítünk, akivel közös terveink, álmaink, céljaink voltak úgy érezzük, hogy elveszítettük a múltunk vagy a jövőnk egy részét. Úgy tűnik életünk darabokra hullik szét. Elképzelhető, hogy az új érzelmek megijesztenek bennünket. Ismeretlen vizeken evezünk. Vannak, akik sokkot élnek át, amikor tudomást szereznek a veszteségről. Percekre, napokra esetleg hetekre van szükség ahhoz, hogy felfogjuk a veszteséget.

A sokkhoz kapcsolódó reakciók a tagadás, a hinni nem akarás. Ezek a reakciók hasznos védelmet jelentenek. Amikor késszen állunk rá, a sokk elmúlik. Az élmény hasonlít egy érzelmi hullámvasútra.

A düh és a tehetetlenség érzése szintén a gyász folyamat része. Dühösek lehetünk az elhunyt szerettünkre is, amiért egyedül hagyott minket. Érzéseink kifejezése írásban, rajzban vagy beszélgetés közben segíthet abban, hogy kevésbé intenzíven éljük át őket.

GYÁSZ: Fejezd ki láthatóan

A fekete szín egy módja a gyász kifejezésének, de viselhetünk bármit, ami emlék a számunkra a kapcsolatból.

Nagyon fontos gondolatok a gyász folyamattal kapcsolatban

Levélírás

Fontos eszköz a levélírás. Írj le egy levélben elhunyt szerettednek mindent, amit korábban ebéd közben vagy a chaten megbeszéltetek. Méséld el a napodat. Meséld el, hogy miért vagy szomorú, mi az ami hiányzik. Bármi nagy vagy kicsi dolgot, amit meg szeretnél osztani.

Kérj segítséget

Nem szeretjük olyannak látni magunkat, aki rászorul más segítségére. Azonban a fájdalmunkat jelentősen csökkentheti, ha elfogadjuk, hogy szükségünk van támogatásra.

Gyógyszerek, alkohol

Óvatosan nyúljon a gyógyszerekhez. A gyászt nem gyógyítják, csak elnyomják a fájdalom tüneteit. Fontos tudni, hogy az alkohol depressziót okoz.

Legyen türelmes saját magával

Keressen olyan tevékenységet, amelyek megvígasztalják. Nem fog tudni mindent ugyanúgy intézni mint korábban. Térjen vissza azokhoz a tevékenységekhez, amelyekben örömét lelte, vagy keressen újabbakat.

Nagyon fontos gondolatok a gyász folyamattal kapcsolatban

 

Nagyon fontos gondolatok a gyász folyamattal kapcsolatban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagyszerű dolog blogot írni.