November a férfi egészségtudatosság hónap

November a férfi egészségtudatosság hónap

 

 

Tekintettel arra, hogy a férfiak egészségtudata elmarad a hölgyekhez képest a férfiak nagyobb veszélyben vannak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a férfiak csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már tartós és egyre inkább fokozódó fájdalmakkal küzdenek.

 

A férfiak hajlamosabbak elbagatellizálni az egészségügyi problémákat, pedig az egészségre való odafigyelés fontossága ugyanolyan fontos. Ezért lett a november a férfi egészséghónap, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzés fontosságára.
A férfiakra nem szabad csupán egyénként tekinteni. Ők apái, partnerei, férjei, barátai valakiknek. Társadalmunkban nagyon sokáig nem beszéltünk azokról az egészségügyi problémákról, amelyek a férfiakra leselkednek.

 

A statisztikák szerint a férfiak nagyon fiatalon halnak meg. Tovább nem maradhatunk csendben és beszélni kell a férfiak egészségéről az egészséghónap keretében.

 

A férfiak egészségének szimbóluma

Kép forrása: By Stephaniepatriciaj – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84248376
A férfiak egészsége nem más, mint a teljes fizikai, mentális és jólét állapota, amint azt a férfiak megtapasztalják és nem lehet pusztán a betegség hiányára szűkíteni. A férfiak egészségi állapota és a nők egészségi állapota között különbségek tapasztalhatóak és ez biológiai, viselkedése, társadalmi tényezőknek tulajdonítható.

 

Vannak egyes betegségek, amelyek mindkét nemet érintik és statisztikai értelemben gyakoribbak a férfiaknál. A férfiakkal kapcsolatban azt találták, hogy nagyobb valószínűséggel hoznak egészségtelen, illetve kockázatos döntéseket és kevésbé valószínű az, hogy orvosi ellátást kérnek.

 
A prosztatarák tudatossági szalag

Kép forrása: By Mhnmale (talk) (Uploads) – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=109325066

 

2002-ben kezdték el megrendezni a Nemzetközi Férfi Egészségügyi Hetet, amely a férfiak egészségével kapcsolatos kérdésekre összpontosított. 2001-ben a világon működő hat férfi egészségügyi szervezet képviselői találkoztak Bécsben, Ausztriában és a II. Férfi Egészségügyi Világkongresszuson elhatározták, hogy együtt dolgoznak.

 

A Nemzetközi Férfi Egészségügyi Hét megfigyelői kék szalagot viselnek, amely a prosztatarák elleni küzdelem támogatásának szimbóluma lett. A férfiak egészségével kapcsolatos problémák azonban nem korlátozódnak kifejezetten a prosztatarákra.
A férfiak egészségtudatosságának hónapja

A férfiak egészségtudatosságának hónapja a november. Ebben a hónapban a férfiakra összpontosítunk és arra összpontosítunk, hogy a férfiak általában vonakodnak egészségügyi küzdelmeik miatt segítséget kérni.

 

A nőkhöz képes a férfiaknak csak a fele számolt be arról, hogy szakmai segítséget kérjenek egy orvostól. A segítségkérés nagyon gyakran azt jelenti, hogy másokra kell támaszkodnunk. El kell ismernünk azt, hogy problémával küzdünk és érzelmeket kell kifejeznünk. Ezek ütközhetnek a társadalom által megkövetelt képekkel, amelyek arról szólnak, hogy a férfiaknak önellátónak és ezért keménynek kell lenniük, vagy azzal, hogy a férfiak nem fejeznek ki érzelmeket.
Nemzetközi férfinap

 

1999-ben az ENSZ támogatásával megrendezték az első nemzetközi férfinapot. Magyarországon 2009-től szerveznek nemzetközi férfinappal kapcsolatos rendezvényeket. Az UNESCO képviseletében a Women and Culture of Peace program vezetője úgy nyilatkozott, hogy ez egy kiváló ötlet, amely egyensúlyt hozhat.

 

A nemzetközi férfinapot november 19-én tartjuk. A célja, hogy a fiúk és a férfiak egyészségére hívja fel a figyelmet. Ezen a napon elitélünk minden olyan diszkriminációt amely a férfiak ellen irányul és hangsúlyozzuk azokat az eredményeket, amelyeket a férfiak nyújtottak a család, a házasság és a gyermekekkel való törődésben.

 

A nemzetközi férfinapon elismerjük továbbá a férfiak közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepét. Minden évben egy különleges témát adnak a nemzetközi férfinap második témájának, amelyek a hat pillér mellett foglalnak helyet.
Éves témák

 

  • 2018 – „pozitív férfi példaképek”
  • 2019 – „változás a férfiak és a fiúk számára”
  • 2020 – „Jobb egészség a férfiak és fiúk számára”
  • 2021 –  „Jobb kapcsolatok a férfiak és nők között”

 
A nemzetközi férfinap hat pillére

 

  1. A pozitív férfi példaképek népszerűsítése: nemcsak filmsztárok és sportemberek, hanem mindennapi, munkásosztálybeli férfiak, akik tisztességes, becsületes életet élnek.
  2. Megünnepelni a férfiak pozitív hozzájárulását a társadalomhoz, a közösséghez, a családhoz, a házassághoz, a gyermekgondozáshoz és a környezethez.
  3. A férfiak egészségére és jólétére összpontosítani: társadalmi, érzelmi, fizikai és lelki.
  4. A férfiakkal szembeni megkülönböztetés kiemelése a szociális szolgáltatások, a társadalmi attitűdök és elvárások, valamint a jog területén.
  5. A nemek közötti kapcsolatok javítása és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása.
  6. Egy biztonságosabb, jobb világ megteremtése, ahol az emberek biztonságban lehetnek, és növekedhetnek, hogy teljes mértékben kibontakoztathassák képességeiket.

Ha tetszett és szeretnél még olvasni minket, iratkozz fel a Google News csatornánkra, hogy ne maradj le az újdonságokról és kedveld Facebook oldalunkat.