November a férfi egészségtudatosság hónap
Életmód

November a férfi egészségtudatosság hónap

 

 

Tekintettel arra, hogy a férfiak egészségtudata elmarad a hölgyekhez képest a férfiak nagyobb veszélyben vannak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a férfiak csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már tartós és egyre inkább fokozódó fájdalmakkal küzdenek.

 

A férfiak hajlamosabbak elbagatellizálni az egészségügyi problémákat, pedig az egészségre való odafigyelés fontossága ugyanolyan fontos. Ezért lett a november a férfi egészséghónap, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzés fontosságára.




A férfiakra nem szabad csupán egyénként tekinteni. Ők apái, partnerei, férjei, barátai valakiknek. Társadalmunkban nagyon sokáig nem beszéltünk azokról az egészségügyi problémákról, amelyek a férfiakra leselkednek.

 

A statisztikák szerint a férfiak nagyon fiatalon halnak meg. Tovább nem maradhatunk csendben és beszélni kell a férfiak egészségéről az egészséghónap keretében.

 

A férfiak egészségének szimbóluma

Kép forrása: By Stephaniepatriciaj – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84248376




A férfiak egészsége nem más, mint a teljes fizikai, mentális és jólét állapota, amint azt a férfiak megtapasztalják és nem lehet pusztán a betegség hiányára szűkíteni. A férfiak egészségi állapota és a nők egészségi állapota között különbségek tapasztalhatóak és ez biológiai, viselkedése, társadalmi tényezőknek tulajdonítható.

 

Vannak egyes betegségek, amelyek mindkét nemet érintik és statisztikai értelemben gyakoribbak a férfiaknál. A férfiakkal kapcsolatban azt találták, hogy nagyobb valószínűséggel hoznak egészségtelen, illetve kockázatos döntéseket és kevésbé valószínű az, hogy orvosi ellátást kérnek.

 




A prosztatarák tudatossági szalag

Kép forrása: By Mhnmale (talk) (Uploads) – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=109325066

 

2002-ben kezdték el megrendezni a Nemzetközi Férfi Egészségügyi Hetet, amely a férfiak egészségével kapcsolatos kérdésekre összpontosított. 2001-ben a világon működő hat férfi egészségügyi szervezet képviselői találkoztak Bécsben, Ausztriában és a II. Férfi Egészségügyi Világkongresszuson elhatározták, hogy együtt dolgoznak.

 

A Nemzetközi Férfi Egészségügyi Hét megfigyelői kék szalagot viselnek, amely a prosztatarák elleni küzdelem támogatásának szimbóluma lett. A férfiak egészségével kapcsolatos problémák azonban nem korlátozódnak kifejezetten a prosztatarákra.




A férfiak egészségtudatosságának hónapja

A férfiak egészségtudatosságának hónapja a november. Ebben a hónapban a férfiakra összpontosítunk és arra összpontosítunk, hogy a férfiak általában vonakodnak egészségügyi küzdelmeik miatt segítséget kérni.

 

A nőkhöz képes a férfiaknak csak a fele számolt be arról, hogy szakmai segítséget kérjenek egy orvostól. A segítségkérés nagyon gyakran azt jelenti, hogy másokra kell támaszkodnunk. El kell ismernünk azt, hogy problémával küzdünk és érzelmeket kell kifejeznünk. Ezek ütközhetnek a társadalom által megkövetelt képekkel, amelyek arról szólnak, hogy a férfiaknak önellátónak és ezért keménynek kell lenniük, vagy azzal, hogy a férfiak nem fejeznek ki érzelmeket.




Nemzetközi férfinap

 

1999-ben az ENSZ támogatásával megrendezték az első nemzetközi férfinapot. Magyarországon 2009-től szerveznek nemzetközi férfinappal kapcsolatos rendezvényeket. Az UNESCO képviseletében a Women and Culture of Peace program vezetője úgy nyilatkozott, hogy ez egy kiváló ötlet, amely egyensúlyt hozhat.

 

A nemzetközi férfinapot november 19-én tartjuk. A célja, hogy a fiúk és a férfiak egyészségére hívja fel a figyelmet. Ezen a napon elitélünk minden olyan diszkriminációt amely a férfiak ellen irányul és hangsúlyozzuk azokat az eredményeket, amelyeket a férfiak nyújtottak a család, a házasság és a gyermekekkel való törődésben.

 

A nemzetközi férfinapon elismerjük továbbá a férfiak közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepét. Minden évben egy különleges témát adnak a nemzetközi férfinap második témájának, amelyek a hat pillér mellett foglalnak helyet.




Éves témák

 

  • 2018 – „pozitív férfi példaképek”
  • 2019 – „változás a férfiak és a fiúk számára”
  • 2020 – „Jobb egészség a férfiak és fiúk számára”
  • 2021 –  „Jobb kapcsolatok a férfiak és nők között”

 




A nemzetközi férfinap hat pillére

 

  1. A pozitív férfi példaképek népszerűsítése: nemcsak filmsztárok és sportemberek, hanem mindennapi, munkásosztálybeli férfiak, akik tisztességes, becsületes életet élnek.
  2. Megünnepelni a férfiak pozitív hozzájárulását a társadalomhoz, a közösséghez, a családhoz, a házassághoz, a gyermekgondozáshoz és a környezethez.
  3. A férfiak egészségére és jólétére összpontosítani: társadalmi, érzelmi, fizikai és lelki.
  4. A férfiakkal szembeni megkülönböztetés kiemelése a szociális szolgáltatások, a társadalmi attitűdök és elvárások, valamint a jog területén.
  5. A nemek közötti kapcsolatok javítása és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása.
  6. Egy biztonságosabb, jobb világ megteremtése, ahol az emberek biztonságban lehetnek, és növekedhetnek, hogy teljes mértékben kibontakoztathassák képességeiket.




November a férfi egészségtudatosság hónap bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagyszerű dolog blogot írni.