cimlap,  Divat,  Divat cikkek,  Életmód,  Szépség

Trendi divat a fekete ruha

Trendi divat a fekete ruha

Trendi divat a fekete ruha  – A fekete színnel kapcsolatban nagyon sok vita van. Függetlenül attól, hogy a fekete szín-e avagy sem, a színelmélet és színpszichológia területén sokat vitatkoznak a feketéről. Érdekes, hogy mivel a fekete elnyel minden fényt, ezért akromatikus, tehát sokak szerint valójában nem szín és ennek köszönhetően a sötétség ábrázolására szolgál.
A fekete szín volt mégis az első, amellyel az ősember a barlang falaira firkált és illusztrálta művészetét. Azóta az alapértelmezett szín, amit nagyon sokmindenre használunk. Első és legfontosabb feladata a kultúrában a nyomtatás során a papírmunkában betöltött szerepe. A fekete szín a földi misztériumok és összetettségek anyja, az univerzális szín, amelyről mindenkinek van egy saját és lelkes értelmezése arról, hogy mit jelent. Különösen igaz ez abban az esetben, hogy ha fekete ruháról beszélünk.

Trendi divat a fekete ruha

A fekete színű ruha titokzatos, komoly, tekintélyes és erős a legtöbb ember értelmezése szerint. Miközben hatalmas és gonosz karakterrel is rendelkezik a fekete színű ruha az üzlet, az elegancia szimbóluma. A divat világában a fekete ruha nagyon népszerű, ami felveti a kérdsét, mit szimbolizál a fekete ruházat?
A kulturális örökség függvényében különböző szimbolikus üzenete lehet. A színek társadalmi hiedelemekhez, vallási hitrendszerekhez vagy értékekhez kapcsolódhatnak. A művészetben a színértelmezésnek egy igen fontos vonatkozása, hogy az adott szín milyen érzelmeket kelt a nézőben. Általánosságban azt a személyt, aki feketét visel merésznek, komolynak, magabiztosnak, erősnek és néha még felsőbbrendűnek is tekintik.

Trendi divat a fekete ruha – A fekete egy nagyon erős szín, általában erőt és merészséget képvisel.

Egy állásinterjún, egy találkozón vagy a barátokkal történő közös italozás során, koncerten vagy egy temetésen viselt fekete színnel ritkán tévedhetünk az öltözködési stílusunkkal kapcsolatban.

Trendi divat a fekete ruha – divattörténet

A 14. században fejlesztettek ki igazán jó minőségű fekete festéket. Mint sok más dologgal kapcsolatban a társadalomnak csak egy szűk rétege engedhette meg magának az új drága festéket. Az elit tagjai viseltek feketét. I. Erzsébet királynő miután 1588-ban sikeresen elhárította a spanyol armada invázióját, szemben a hagyományos fehér maszkos ábrázolásával fekete színnel díszítette magát.
1927-ben Coco Chanel hozott létre egy új divatvonalat, amelyben több fekete ruha is szerepelt és a „kis fekete ruha” eredetét itt találhatjuk meg. Audrey Hepburn fekete ruhája ezt a stílust futótűzként terjesztette el az egész világon. Manapság a fekete koktél ruhát azért viselik, mert vonzónak tartják benne a női testet, de ugyanez vonatkozik a jól vágott fekete öltönyökre is a férfi divatban.

A teljesen fekete ruhák

Coco Chanel azt mondta. „A feketének mindene megvan. Szépségük abszolút, ez a tökéletes harmónia.” Így kijelenthetjük, hogy a fekete nélkülözhetetlen a divatban. Az intelligenciát, a magabiztosságot és a vonzerőt sugározza. A mai napig van egy fajta negatív értelmezése, ennek ellenére nagyon sokan stabilnak és megbízhatónak tartják. A fekete ruha a professzionalizmust képviseli és felelősségérzetet közvetít.

Miért viselünk fekete ruhát?

Christian Dior szerint: „Feketét bármikor viselhetsz. Bármilyen életkorban viselheted. Szinte bármilyen alkalomra viselheted.”

Attól függ, hogy kit kérdezel, mindenki mást fog válaszolni arra a kérdésre, hogy miért visel fekete ruhát. Vannak akik úgy vélik, hogy a fekete szín kiemeli, karcsúsítja az alakjukat. Mások pedig komolysággal, kitartással és hatalommal társítják és ezeket az üzeneteket szeretnék közvetíteni az embereknek. A fekete színű ruhák elegánsnak és kifinomultnak tűnhetnek.
A fekete a gyászt jelentette

Több mint 500 éven keresztül Európában és Amerikában a fekete a gyászt jelentette. Temetésen és egy ideig egy szeretett személy halála után viselték. Ez kezdetben a királyi család és az arisztokrácia szokása volt. Amikor bánatot tapasztaltak gyászruhát viseltek. A középkorban a gazdagok viseltek fekete bársonyt. Különösen az özvegyek viseltek gyászruhát a középkorban. A 18. században új osztály jön létre a kereskedelmi osztály, akik számára a drága szövet megfizethető lesz. A gazdag kereskedelmi európai osztály másolni szerette volna az arisztokráciát az öltözködésben és a divatban is. Ebbe a gyászruha is beletartozott.
Az ipari forradalom meghozta az új divat szabályokat. A technológiai fejlődés létrehozta az új és egyre inkább növekvő középosztályt. A gyártási technológiák fejlődésével pedig a tömegtermelést valósították meg. Így a fekete szövetek már nem számítottak kiváltságos elemeknek. A 19. századra a megfelelő gyászruha viselése már a tiszteletreméltóság jele volt és nem kötődött sem a vagyonhoz, sem a magasabb társdalmi osztályokhoz. Viktória királynő férjének Albert hercegnek 1861-ben bekövetkezett halálától kezdve fekete ruhát viselt, élete végéig 1901-ben bekövetkezett haláláig. Óriási hatással volt a divatra. A Viktoriánus kor divatjára jellemző volt, hogy az özvegy egy teljes évig viselte a gyászruhat. Majd az év leteltével még további másfél évig, de akkor már kisebb fekete díszítések megjelenhettek a gyászruhán.

Az 1920-as évekre a gyászruha viselése kezdett alábbhagyni.

A fekete az ellenkultúra színe

A huszadik század közepén az Egyesült Álllamokban az ellenkultúra védjegyeként a társadalomtól történő elvállás szimbólumaként, a tömegtől történő megkülönböztetés jelzéseként viselték a beat nemzedék tagjai. Az amerikai énekes Johnny Cash magát The Man in Black-nek nevezte, amely során azt szerette volna kifejezni, hogy politikai és társadalmi okokból visel feketét, hogy a szegények és a problémás életet élők melletti szolidaritását a világ tudtára adja.
Férfi divat a fekete öltöny viselése

A férfi divatban egy jól szabott fekete öltöny kifinomultan elegáns lehet. A formális szabály az, hogy a fekete öltöny egy klasszikus fehér inggel, csokornyakkendővel vagy fekete nyakkendővel tökéletes megjelenés. A partiszezonban a teljesen fekete ruha simának és élesnek tűnik. A textúrákat és a mélységet kell jól eltalálni az egyes daraboknál. Fekete inggel történő kombináció is jól mutathat, de a fekete öltöny egy fehér vagy egy fekete pólóval is jó választás lehet. „A fekete öltöny klub első szabálya: birtokolnod kell egyet!” Miért? Mert annyira sokoldalú és minden alkalomra használható.
Nagyszerű dolog blogot írni.